Populær påskelåvekunstkafé

POPULÆRT: Kafévert Sol Suggelia danderer en kremklatt på Anne Marie Birkenes’ bountykakestykke. Med hjemmebakte kaker og interiør «fra Gjenbruken» har den månedlige lørdagskafeen i låven på Hauane på Birkeland blitt en hit.

KULTUR. Hjemmebakte kaker til «basarpriser» og flotte akvareller lokket mange innom Sol Suggelias og Inger Hørtes låvekafé på Birkeland påskeaften.

– Det har vært 61 stykker innom i dag, så det har vært godt besøkt. Jeg tenkte det kanskje ikke kom så mange, siden det var fint vær og påskeaften, men det ble en fin dag i kafeen, sier Sol etter at siste gjest har forlatt åstedet. I juni er det to år siden hun åpnet kafé i låven på Hauane på Birkeland, med god hjelp av nabo og venninne Inger Hørte. Låven var nybygd, alt av interiør – fra møblement til servise – av typen gjenbruk.

– Vi hadde mye fra før, og Knut (ektemannen, red. anm.) samla på alt av møbler og sånt, så da vi skulle innrede låven, så kunne vi bare hente, forteller Sol. Kafeen har vært en suksess fra dag én. Den første lørdagen i måneden er mellom 45 og 60 personer jevnlig innom låven på Hauane. Mange er faste gjester, men det er også alltid noen nye fjes å se.

– En gang var det over åtti stykker her, men da tror jeg det hadde vært noe på Strøget, forteller kaféverten, som selv sørger for godsakene som står og frister ved siden av det gammeldagse kassaapparatet på kafédisken. Lefse, kringle, krydderkake, ostekake, bountykake med krem, og klovninger – en slags blanding av rundstykker og boller som spises med smør og ost på. Joda, det er sannelig nok å velge mellom. Og prisene er av det svært så overkommelige slaget.

– Vi kan jo ikke ha det så dyrt, det passer seg ikke, mener Sol. Dessuten er det ikke for å tjene penger hun holder kafé for bygda en gang i måneden.

– Jeg synes det er veldig sosialt og koselig. Det er gøy når folk blir sittende ei stund, synes Sol. Denne lørdagen kunne hun lokke med en ekstra attraksjon. På hemsen, noen få trappetrinn opp fra kafédisken, hang Dag Hallvard Flakks flotte akvareller av sunnmørsk natur på rekke og rad. Kunstneren, som bor i Hareid på Sunnmøre hvor han jobber som spesialpedagog, er født og oppvokst på Birkeland. Hans gjengivelser av det spesielle lyset og landskapet på Sunnmøre falt i smak hos Solbjørg Hauge og Anne Marie Birkenes.

– Vi er her for å se på kunsten, og så er det jo veldig moro å treffe andre, forteller Solbjørg, som ikke er fremmed for tanken å kjøpe med seg et bilde hjem. Det er første gang hun besøker låvekafeen, men neppe siste.

– En får jo ikke lyst til å gå igjen, det er jo så koselig her, smiler hun. Neste mulighet er lørdag 2. mai. Da får hun også en ny anledning til å ta en titt på Dag Hallvard Flakks akvareller. De blir hengende til junikafeen er over, lørdag 6. juni.