Nestekjærlighet i praksis

JULEGLEDE: Sol Suggelia (t.v) fikk overrakt Birkenesavisas juleglede av Toril Espegren.

Sol Suggelia får Birkenesavisas juleglede for omsorg og nestekjærlighet.

Toril Espegren er en av mange som synes Sol Suggelia absolutt fortjener en juleglede. Sammen med mannen Arild driver Toril en skole i Arequipa i Peru. Det er et av prosjektene Suggelia har et varmt hjerte for og har støttet gjennom flere år.

Suggelia har drevet kafe i låven i skolebakken i seks år nå, og helt siden startet har hun ofte gitt overskuddet til gode formål. Det er ikke bare skoleprosjektet som blir tilgodesett med kafepenger. Det er mange gode formål Suggelia har omtanke for. Sist måned var det «Blå sløyfe-aksjonen som fikk nyte godt av det.

Takknemlig

– Jeg glemmer aldri når vi hadde hatt vår første basar for skolen. Etter at alle var gått kom Sol og Inger Hørte innom med hele overskuddet fra kafeen den dagen. Siden har hun fortsatt å gi til oss. Det var et håndtrykk jeg aldri vil glemme, sier Espegren takknemlig.

– Det er ikke så mye, sier Suggelia beskjedent

– Du får ikke lov til å si det. Penger er penger, og kommer alltid godt med, men det viktigste er det at du viser omsorg og nestekjærlighet i praksis. Det at du bryr deg om de andre, det betyr så mye mer, sier Espegren

Imponert

Hun gir ikke alltid, påpeker Suggelia, og forteller at hun må ha noe til driften av kafeen.

– Men jeg driver jo bare kafeen for moro skyld og da er det godt å kunne gi noe videre. Vi blir ikke rike av kafeen uansett og da er det fint at andre kan nyttiggjøre seg det bedre enn oss. Når vi gir til dette Peru-prosjektet vet vi at støtten kommer fram i sin helhet, sier hun.

Selv har hun vært i Peru og besøkt Espegrens prosjekt. Hun beskriver det som fantastisk.

– Det skulle vært motsatt, for det er absolutt dere som fortjener en juleglede. Dere gjør en utrolig jobb som ikke kan sammenlignes med en liten kafe en gang i måneden, sier Suggelia.

Kafetilbudet er populært. Det kan være nesten 100 stykker innom kafeen på en god lørdag.

– Det kommer alltid noen nye, og så har vi en fast venninnegjeng som kommer. De kan være både 80 og 90 år, og jeg tror kanskje ikke de hadde funnet seg like godt til rette et annet sted, sier Suggelia.

Ny skole

At pengene trengs er ikke Espegren i tvil om. Det har krevd mye hvert år, men nå kreves det enda mer midler fremover. De planlegger nemlig å sette opp også en ungdomsskole allerede neste høst.

Det er et spennende prosjekt som settes i gang uten å ha penger i bakhånd. De trenger kanskje så mye som 700.000 kroner for å finansiere prosjektet, som hovedsakelig er basert på inntekter fra hagebasaren og flere lokale bidragsytere.

– Ja, da holder det nok ikke med kaffe og kringle lenger. Da må vi nok koble inn Knut, sier Suggelia, og ler mens hun viser til mannen Knut, og legger til:

– Ja, enten det eller så må jeg holde kafe oftere.