Storfint besøk på Svaland

SVALAND: Thorvald Svaland, Martin Birkeland og Bjarne Bjorvatn fotografert på Svalandsheia. FOTO: HARDE JOHANNESSEN

Går i sørlandsdikterens fotspor på Svalandsheia.

– Gabriel Scott reiste nok til Svaland av ulike grunner, men han likte i alle fall å snakke med eldre mennesker, for å få inspirasjon og stoff til bøkene. På Svaland traff han blant annet bestefaren til Thorvald Svaland, sier Martin Birkeland i Birkenes historielag.

Møtet mellom bonden fra Svaland og sørlandsdikteren fra Høvåg blir utgangspunktet for et spill som settes opp på Svaland 10. september i anledning kulturminnedagen. Det blir et samarbeid mellom Birkenes historielag og Gabriel Scott-forlaget, og hensikten er å gjenskape et av forfatterens besøk i Birkenes.

– Thorvald skal spille sin bestefar, og ta imot Scott når han kommer sammen med forlagssjef Harald Vollan Grieg i Gyldendal til bygda. Sistnevnte spilles av Andreas Vollan som er i slekt med den tidligere forlagssjefen, sier Birkeland.

Fylte drivstoff

Åsmund Mollestad stiller med tidsriktig bil som han selv fører. Også Mollestad har et minne fra Scotts besøk på Svaland. Som liten gutt besøkte han onkelens butikk på Flakksvatn.

– Mens han var der kom Scott i en bil, som stoppet for å fylle drivstoff. Onkelen skal da ha sagt til unge Mollestad at «der kommer sørlandsdikteren», sier Birkeland til Birkenesavisa.

Alle som skal være med i spiller har på en eller annen måte opplevd Scott på nært hold. Nevnte forlagssjef Grieg skal gjerne ha stukket innom sine nære slektninger i Vollan-familien under besøk på Sørlandet.

– Så vidt vi vet er det ikke spor av Svaland i romanene, men det er ganske mye i turistforeningas årbok, hvor han skriver veldig flott om Svaland, sier Birkeland.

Imponert forfatter

Der skriver han blant annet: «Allikevel når en kommer opp – jeg vet ikke om jeg har sett maken til landskap!». Han var også innom «Vetteeika» på Mollestad, hvor det også 10. september blir et lite stopp før Svaland står på menyen.

– I 1889 ble det etablert turiststasjon på Svaland, og denne ble best besøkt av samtlige i distriktet året etter. Det var et veldig sentralt sted, og Thorvald har tatt vare på to av sengene som sto i herberget. Disse vil bli vist fram, sier Birkeland.

Han forteller at folk gjerne må ha med seg egen stol og niste. Det vil bli kjørt med privatbiler, og oppmøte er ved Mollestadeika.

– For de som ikke har opplevd Svalandsheia er det et spesielt sted. Som Scott skriver ser du nesten hele Sørlandet, bortsett fra en liten del helt i øst, sier Birkeland.