Gründer Silje gleder seg til endelig å kunne åpne frisørsalong på Håbesland

PRØVESITTER DE NYE SALONGSTOLENE: Her sitter datteren Mariell Heia Stensland (12) i Siljes nye frisørsalong, hvor hun snart kan ta imot sine nye kunder.

Silje Heia sin kamp for egen frisørsalong på Håbesland har engasjert flere i bygda den siste tiden. Vi besøkte Silje i hennes nye salong, som hun nå endelig kan åpne om kort tid. Forslaget fra administrasjonen i Birkenes kommune var å nekte henne å åpne sin nye bedrift. Politikerne i planutvalget hadde andre tanker om gründeren, og vedtok enstemmig å gi henne konsesjon på søknaden.

Det er en svært glad 37-åring som møter oss i helt nye, flotte og lyse lokaler på Håbesland. Men det er også en noe oppgitt og erfaren frisør, som vil fortelle oss sin opplevelse av å bli motarbeidet av sin egen kommune.

Heia har jobbet som frisør stort sett hele livet siden hun startet opp som lærling i Grimstad i 2003. Siden har hun jobbet i frisørsalonger både i Lillesand og på Birkeland. Hun har ikke gjort annet som yrkesaktiv, bortsett fra et lite vikariat som yster, og som hospitality ansvarlig i Sabla Moro.

– Planleggingen med å starte for meg selv og etablere frisørsalong her hjemme, startet allerede i fjor, forteller Heia.

– Nå gleder jeg meg til å komme ordentlig i gang. Ferdig attesten ble levert i dag 3. november. Så da er det å vente den tiden det tar før salongen her er godkjent. Det skal visstnok ta inntil tre uker, som er kommunens behandlingstid.

– Hvordan har du opplevd det å bli motarbeidet med å skape din egen bedrift?

– Det har vært en kronglete vei for å komme dit vi er i dag. Argumentene har mildt sagt vært tynne fra administrasjonens side. Det mest hårreisende er forskjellen på administrasjon og våre folkevalgte. Jeg ble fryktelig letta over planutvalget sitt vedtak, og må gi de ros for å bruke sunn fornuft og at de satt administrasjonen på plass. Også en liten takk til Odd Gunnar Tveit i FrP, som stilte motforslaget i planutvalget som ble vedtatt enstemmig, forteller Silje.

I kommunedirektørens forslag til vedtak i planutvalget, stod det blant annet:

– Tiltaket vesentlig tilsidesetter hensynene bak lovens formålsparagraf og nasjonale og regionale interesser. Ulempene vurderes som større enn fordelene fordi tiltaket ikke bygger opp om sentrumsutviklingen i de tre kommunesentraene, jf. kommuneplanens samfunnsdel.

FIKK POLITIKERNE MED SEG. Odd Gunnar Tveit (FrP) fikk hele planutvalget med seg på et enstemmig vedtak om bruksendring fra garasje til frisørsalong. (Arkivfoto)

Odd Gunnar Tveits motforslag, som ble enstemmig vedtatt, hadde følgende begrunnelse:

– Bruksendringen endrer kun bruken av området. Bygningsmassen er allerede på plass. Så det vil ikke legge beslag på mer jordbruksareal (LNF-areal).

– Kundene vil i hovedsak være fra nærområde.

– Kommunen er positive til næringsvirksomhet utenfor sentrum.

– Næringsvirksomhet vil styrke bygda.

– Fordelene er klart større enn ulempene.


SVÆRT LETTET OG FORNØYD: Silje Heia er svært lettet etter at saken om å få drive egen næring hjemme på Håbesland endelig er i boks.

– Både jeg og mannen min har vært oppgitt flere ganger i prosessen med å få alle godkjenninger i orden, uttrykker Silje.

– Litt historisk sett så har man i hundrevis av år hatt bønder i utkantene som har hatt sitt levebrød her. Selvsagt supplert med sagbruk, møller og smier rundt omkring.

– I dag er dette som sagt historie, men skal det likevel ikke la seg gjøre å lage seg et levebrød i de samme områdene i dag, spør hun.

– Generelt så syns jeg det er merkelig at det skal være så vanskelig å lage sin egen lille bedrift utenfor sentrum. Jeg syns rett og slett det er diskriminerende ovenfor de som bor utenfor gatelysene, sier gründeren.

–Hvordan har du opplevd reaksjonene fra folk gjennom denne prosessen?

– Jeg har møtt mange de siste dagene som er hoderystende til hvordan administrasjonen holder på. Jeg vil nesten si at jeg skjønner om det er andre som tenker å starte opp liknende bedrifter, som bare vil gi blaffen i å søke om tillatelse. For dette er både dyrt og krever enorme mengder med tålmodighet.

– Heldigvis er det mer sunn fornuft å spore blant politikerne i planutvalget, som enstemmig gikk imot kommunedirektørens forslag. Det er jeg veldig takknemlig for. Nå gleder jeg meg til å starte min lille drøm om min egen frisørsalong, forteller Silje avslutningsvis til BA.

Frisørsalongen har ikke fått noe navn enda, men skal i første omgang hete Frisør Silje Heia.

Den nyetablerte bedriften skal ha fleksibel åpningstid, der hun tar hensyn til kundene. Det gjør også at frisøren kan planlegge sin egen hverdag fremover.

Snart kan hun ønske alle gamle og nye kunder velkommen til salongen sin oppe på heia.