NVE varsler flom

TRAVBANEN: Flakksvann la travbanen på Tollnes under vann 13. september.

Det ventes store nedbørsmengder over Birkenes denne helga.

– Det er ventet store mengder regn i varslingområdet fra fredag kveld og utover i helga. Det kan komme totalt 150 – 200 millimeter nedbør, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

NVE sendte fredag ut varsel om flom for sørlige deler av Rogaland, Agder og Telemark. Direktoratet vurderer flomfaren til å være i kategori tre (oransje) på en skala fra en (grønn) til fire (rød).

– Dette vil føre til stigende vannføring i vassdragene, og nivået kan nå opp i oransje nivå, som er vårt nest høyeste varslingsnivå og kan medføre alvorlige skader. Reguleringer vil i noen tilfelle virke flomdempende, og varselet vil derfor ikke nødvendigvis gjelde i alle regulerte vassdrag, skriver NVE.

Meteorologisk Institutt har sendt ut OBS-varsel for helga. Hele 120 millimeter nedbør kan komme fredag og lørdag.

– Det er et soleklart OBS-varsel, men foreløpig oppjusterer vi ikke til ekstremvarsel, fordi vi håper og tror at dette vil forløpe uten alvorlige konsekvenser. Dersom prognosene slår til, får vi regnvær vi bare ser hvert tiende år, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til Fædrelandsvennen.

Som Birkenesavisa skrev tidligere i høst, var det svært høy vannføring i Tovdalselva 12. september. Den gang ble det ikke sendt ut flomvarsel. Fredag klokka 12.00 målte NVEs målestasjon i Flakksvann en vannføring på 112 kubikkmeter i sekundet, mot 584 kubikkmeter i sekundet 12. september klokka 19.30. Grafen peker fredag ettermiddag oppover.