Leter etter tonene

UVANT: – Det er lite advent i Norge, sier Diana Siaudvytyte.

To korps og ett kor skal sikre julestemninga.

Så gjelder det å komme i julestemning. Noen begynner omstillingen når julebrus og julemarsipan kommer i butikkene. Andre må ha med seg julekonserten til Oslo gospelkor. For noen kommer stemningen når grana tennes på Tobias jorde, og man går rundt det grønne glitrende tre. Atter andre ser med spenning og forventning fram til førjulskonserten i kirka.

Vi kan berolige folket. Juleforberedelsene går etter planen, og etter et besøk på Valstrand en mandagskveld hvor både Birkenes bygdekor og Birkenes hornmusikk øver, skulle man heller presentert stoffet i lydavis.

På konserten skal Birkeland musikkorps også være med, men det er ikke øvingslokaler ledige for dem på en mandag.

Tidlig jul i Norge

Bygdekorets dirigent, Diana Siaudvytyte hever taktstokken, og med selve konserten fremdeles noen uker unna, gjør det ikke noe om det lyder litt surt.

– Men jula er lang i Norge. Jeg kommer fra Litauen hvor det er større tradisjon for å dele advent og jul. Det er man ikke flinke til i Norge. Fordelen med Norge er jo at vi får flere julekonserter. I Litauen blir det litt hektisk med julekonserter i romjula, sier hun.

Siaudvytyte vil ikke røpe mye av programmet, men både «Deilig er jorden» med samiske rytmer og klang, og deler av Händels Messias står på bygdekorets repertoar på årets julekonsert.

Når dirigenten ikke vil røpe mer, men innbyr til å komme og se, forstår man at det er mer enn sang i vente.

Mye øving: Det skal mye øving til for å få det godt nok.

Stemmes til høytid

– Når vi leter etter musikk å fremføre på førjulskonserten, leter vi etter noe som kan sette folk i julestemning. Og det som fremføres i kirken i forbindelse med jul, skal være mere seriøst enn det som fremføres på nyttårskonserten på folkehøyskolen i slutten av januar, sier Kari Ingelsrud som er dirigent for Birkenes hornmusikk.

På denne øvelsen er det en julesangmedley som står øverst på øvelseslista, for om det ikke blir plass på programmet til å synge alle de kjente og kjære julesangene, så vil en del av dem kunne høres.

– Det er mye å øve på om dagen, for ikke så lenge etter førjulskonserten kommer nyttårskonserten. Dessuten bruker vi julekonserthelga til felles korpsseminar med Birkeland musikkorps. Det er egentlig veldig gøy når de gamle i hornmusikken sitter ved siden av de unge i musikkorpset og spiller sammen, sier dirigenten.

Trekker i trådene

Det er Birkenes menighet som står bak og trekker i trådene og organist, Reidar Sløgedal trakterer både orgel og piano på konserten.

– Hvordan kommer du i julemodus?

– Jeg bruker adventstiden til å spille mine favoritt CD-er. Jeg har nok en forkjærlighet for engelske stjerner og kor i den sammenheng. Selv om jeg jobber med sang og musikk i kirka til daglig, må jeg nok si at julesanger og adventssanger er med å få tanker og sinn i julemodus, sier Sløgedal

Med et glimt i øyet forteller han at det også er et eller annet håndballmesterskap i adventstiden. Dette gir nok også litt julestemning mens julegløggen varmes på kjøkkenet.

Til glede

Det er mange som gjør sitt til at det skal bli julestemning i de tusen hjem på Birkeland. Det er litt håpløst å begynne å telle.

– Vi håper jo at det vi gjør og bruker tid og krefter på, blir til glede for folk, avslutter Kari Ingelsrud.

Og dersom hun trenger en underskrift på at det virkelig er til glede for folk, kjenner vi mange som vil stille seg først i køen.