Årets kulturprisvinner har en finger med i det meste på Vegusdal.
– Så aldeles uventet. Det har jo aldri vært i mine tanker at noen skulle mene at jeg fortjente det. Men jeg får bare ta imot og si takk, og la dette inspirere til videre engasjement for bygda og kommunen, sier Olav Ditlev Tveit til Birkenesavisa.
Vegdølen ble i helga tildelt Birkenes kommunes kulturpris under Tyttebærfestivalen på Røyland. Kommunens kulturpris deles ut hvert år – så sant man finner verdige kandidater. Annethvert annet år deles den ut i forbindelse med Birkelandsdagene, hvert fjerde år henholdsvis på Herefoss og i Vegusdal.
– Selv om prisene i år deles ut i Vegusdal, er det ikke noe automatikk i at prisene går til folk fra bygda. Men at den deles i Vegusdal er jo ikke til hinder for at den deles ut til vegdøler, sier utvalgsleder Alfred Kylland (Sp) i sin innledning under utdelinga.
Det er tjenesteutvalget som innstiller og deler ut prisen på vegne av kommunen. Selv om det ikke ligger noe automatikk i at den går til en vegdøl, ble ikke vegdølene skuffa.
To skiskyttere
Ungbirken var første utdeling under Tyttebærfestivalen, og ifølge statuttene for Ungbirken er dette «kommunens heder til ungdom under 25 år som fremmer kulturlivet i kommunen og/eller markerer kommunen positivt utad.» Prisen består av diplom, blomst og gavesjekk.
Årets ungbirk er fetter og kusine Siri og Thor Arild Aas. Juryens begrunnelse er at begge driver meget aktivt med skiskyting og de satser hardt på idretten sin. De er aktive i Birkenes IL skiskyttergruppe og har vært det i mange år. De er meget treningsvillige og satser seriøst på denne idretten. De bor på Engesland og er fetter og kusine.
Siri går for tiden på Sirdal videregående skole skiskytterlinje, og hun har opp gjennom årene flere gode plasseringer i Norgescupen, og har ofte ligget mellom 10.-15. plass i sin klasse. Hun har 27. plass i Norgescup totalt i 2017 i K19, og ble nummer 18 i NM junior i Holmenkollen i 2017.
Thor Arild er nå med i Team Sandnes, og kom til finalen i Norgescupen i 2017, det vil si at han er blant de 30 beste i landet i sin klasse, M19. Hans beste plassering i Norgescup 2017 ble 16. plass. Han har opp gjennom årene flere gode plasseringer i Norgescupen og ofte ligget mellom 10.-15. plass i sin klasse. Sommeren 2017 ble han nummer tre i M19 på Blinkfestivalen i Sandnes i kamp med de beste i landet.
– Jeg håper Ungbirken kan være med å motivere til videre innsats, og ønsker dere lykke til med satsinga, sier Kylland.
Thor Arild er dessverre ikke tilstede, men Siri mottar en velfortjent hyllest fra folket, diplom, blomst og en gavesjekk på 2.500 kroner.
Post mortem
Denne ble første gang delt ut i 1989 og navn som Per Aabel og Geir Knutson er blant tidligere prisvinnere. Det er en stor ære forbundet med å motta denne utmerkelsen, og samstemmige nikk fra folk flest viste at komiteen hadde truffet riktig da Kylland proklamerte årets vinnere.
– Årets kulturblomstvinnere er ekteparet Wenche (post mortem) og John Olav Fidje. Wenche og John Olav har alltid vært ja-mennesker i forhold til alle kulturelle aktiviteter i Vegusdal. De er noen likandes mennesker begge to og de har satt sitt positive og gode preg på bygdelivet. De har vist et engasjement langt utover det vanlige, sier Kylland og legger til:
– Dessverre døde Wenche så altfor tidlig i en alder av 51 år. Prisen i dag deles ut etter samtykke fra familien, og Siri Carina Svaland Fidje tok imot blomster, diplom og et litografi av kunstneren Rolf Nerli på vegne av familien.
Henger høyt
Så var jo spørsmålet om kulturprisvinneren også kunne komme fra Vegusdal. Kanskje litt for mye forlangt når både ungbirken og kulturblomsten ble værende i bygda. I statuttene for kulturprisen står det følgende:
«Kommunes kulturpris henger svært høyt og det er bare de færreste som kan håpe på å få den. Den som får prisen kan med sikkerhet vite at de har vært gjennom et så trangt nåløye at ingen skal være i tvil om den er fortjent».
Etter hvert som Kylland leser begrunnelsen blir det klart at det er en verdig vinner fra bygda.
– Det som kjennetegner kulturprisvinneren er at han er et ja- menneske. Han har lagt ned utallige dugnadstimer på bedehus, idrettslag, butikken, skole og barnehage. Han er meget godt likt, han har et utrolig godt humør og alltid en god kommentar, sier Kylland.
Han er ifølge omtalen en mann som tar ansvar og han er alltid tydelig til stede.
– Fra første stund han kom til bygda har han deltatt i foreningslivet i Vegusdal både i kristne lag og foreninger og idrettslag. Han har vært med i styret i IL Gry i flere år. Han har vært leder av både Soknerådet og Fellesrådet. Han er opptatt av bygda og utvikling av den og har vært og er fortsatt med i styret for Engeslandstunet SA, sier Kylland.
Han har vært leder av forbruksforeningen i mange år. Han var også med i oppstarten av prosjektet «Neste skritt» og var med å starte opp «Engesland handel». Han var aktiv i mange år i Vegusdal grendelag/Vegusdal bedehus. Han har vært med i styret for Birkenes Sparebank i flere år. Han kom til Vegusdal i 1978 da han overtok slektsgården på Tveit i Hovlandsdalen.
– Tveit er kirketjener i Vegusdal, og har hatt og kommer nok fremdeles til å ha en finger med i mye av det som skjer i bygda! Han er en meget verdig vinner av kulturprisen i Birkenes for 2017, slås det fast.
Det er uvanlig å se Olav Ditlev Tveit litt smått beskjemmet, men det fikk man oppleve etter utdelinga. Og samtalene på festplassen etterpå var med å understreke tjenesteutvalgets avgjørelse og at man også i år hadde funnet et verdig vinner av kulturprisen.