Naboene på Heskestad har vidt forskjellig oppfatning av vindkraftverket. Han ene flytter, mens han andre har fått en lettere hverdag.
– Min oppfordring er denne, glem støykartene. Det eneste som betyr noe er avstanden til vindturbinene, og den bør være ti ganger høyden på turbinene, sier Willi Larsen.
Han er bosatt på Heskestad på Lista midt mellom Ørnefjellet, Ingersfjellet og Honnsknuden. På samtlige av de tre toppene har Fred Olsen Renewables montert vindturbiner. Totalt er 31 vindturbiner fra produsenten Siemens dandert ut over Lista-landskapet.
– Etter 50 år her, holder vi nå på å flytte på grunn av støyen. Den turbinen som plager oss mest ligger 1200 meter unna, sier Larsen.
Kan høre smell
Lørdag dro en delegasjon fra Birkenes til Lista for å med egne ører høre lyden av vindkraften. I bussen fra Setesdal Bilruter satt et knippe politikere, og en rekke beboere fra området Senumstad og Søre Herefoss. På programmet var omvisning på vindkraftverket, og flere besøk hos berørte naboer.
– Når vinden kommer fra nord-vest, skjer det noe med vindturbinene, og da kan du høre smellene fra bladene. Men det er ikke så ofte det skjer, for det avhenger jo av hva vår herre gir oss av vind, sier Arnold Vigmostad.
Den pensjonerte bonden har nå overlatt gårdsbruket til sønnen, og bosatt seg et par vingelengder unna Larsen. Deres oppfatning av hva vindturbinene produserer av støy er helt ulik. Mens Larsen forteller at han er sterkt plaget, lurer Vigmostad om det er noe galt med ørene sine, ettersom han ikke er plaget i det hele tatt.
– Fra gården er den næreste turbinen kun 400 meter unna. Når jeg en sjelden gang hører noe fra den, så er det en irriterende lyd, medgir han derimot.
Har flyttet soverommet
Som grunneier får han godtgjørelse fra Fred Olsen Renewables, men det er nå sønnen som drar nytte av dette. Larsen på sin side holder på å flytte, og har fått beskjed fra eiendomsmegleren om at prisen på eiendommen er kraftig redusert. Når delegasjonen fra Birkenes står utenfor huset hans, er det knapt en lyd å høre fra de hvite rotorbladene flere hundre meter unna.
– Så stille som det er i dag, er det maks 10 dager i året. Når det er som verst er det som å sitte en meter fra utedelen til varmepumpa, sier Larsen.
Som mange andre naboer har han flyttet soverommet, og han har nå flere rom å velge mellom når han skal ta kvelden. Han velger det med minst støy, men situasjonen er ikke holdbar i lengden.
– Det blir sagt at det ikke er noen som flytter fra området på grunn av støyen, men det er ikke sant. Det er flere med meg som nå flytter, sier Larsen.
Bedre tilgjengelighet
Nabo Vigmostad forteller at gårdsdriften har blitt betydelig lettere nå som Fred Olsen Renewables har anlagt rundt 25 kilometer med veier i området.
– Tilgjengeligheten har blitt utrolig god. Nå kan vi sette oss i bilen, og kjøre opp til sauene som er på beite. Før måtte vi traske i flere timer, sier pensjonisten.
Vigmostad har ikke fått nye beiteområdet som følge av vindkraftutbygginga, kun bedre tilgjengelighet. Han forteller at andre bønder i området har tatt ut ekstra tømmer som følge av bedre veier.
Gjør inntrykk
Søre Herefoss-beboer, Nils Børre Kylland, blir ikke beroliget av hva han ser og hører på Lista.
– Usikkerheten rundt det med støy tror jeg aldri vi kommer i mål med. Det er ingen som kan svare eksakt om vi vil bli plaget eller ikke, sier Kylland.
– Hva tenker du om en solskinnsdag som i dag, hvor det ikke er noe støy?
– Nei, da er ikke vindparken til noe sjenanse. Jeg synes ikke argumentet om at vi ikke liker å se på vindturbinene er noe vi kommer særlig langt med, sier han, og legger til:
– Det gjør inntrykk å treffe han som holder på å flytte, for en tenker jo man kan komme i samme situasjon selv.