Skadet for ti millioner

2019: Skjerpet bro like over grensa til Lillesand kan bli utbedret i løpet av 2019.

I løpet av 2019 kan innsnevringa på Birkelandsveien forsvinne, takket være bompenger.

Helt siden flommen i fjor har det vært nedsatt fartsgrense på Birkelandsveien over Moelva like før Eikelandssletta i Lillesand. Skjerpet bro ble såpass skadet at kun deler av den er kjørbar.

– Fundamentene for den nye gang- og sykkelveibroa ble undergravd, og vi fikk setninger i bru og tilstøtende vei. Den gamle brua fikk også skader, og det er på bakgrunn av dette at vi har innsnevringer på veien og redusert fart, sa Siri Thorvaldsen Vevstad i Statens vegvesen til Birkenesavisa i februar i år.

Nå kan finansieringa av reparasjonen av broa snart være i boks. 16. oktober behandler komiteen for samferdsel og miljø i Aust-Agder fylkeskommune et forslag fra Statens vegvesen. Saken dreier seg om overskytende midler etter at bompengeinnkrevinga på europavei 18 i Aust-Agder opphørte i januar.

Etter at veianlegget er nedbetalt, og alle utgifter betalt, gjenstår det et nettobeløp på 36 millioner kroner. Det er av denne potten vegvesenet vil bruke til å fikse Skjerpet bro.

– I forbindelse med flommen høsten 2017 ble gang- og sykkelveibroa og veibroa påført skader. Det pågår et utredningsarbeid, og det er forventa at kostnadene ved reparasjon kan beløpe seg til mellom syv og ti millioner kroner, står det i sakspapirene til komiteen.

I en e-post til komiteleder Oddbjørn Kylland (Sp) anslår vegvesenet at utbedringa av broa forhåpentligvis kan starte tidlig i 2019. Prosjektet kan da være ferdig til sommeren, og seinest i løpet av 2019.

I tillegg til Skjerpet bro foreslår veivesenet å bruke restmidlene til å bygge gang- og sykkelvei mellom Ågre bro og Tjore på fylkesvei 420 i Grimstad, og trafikksikkerhetstiltak langs skoleveien på fylkesvei 418 og 76 i Gjerstad.