Håper ikke det skjer igjen

HØYT: Så høyt sto vannet for noen uker siden utenfor Foss fabrikker.

Vannet sto høyt, veldig høyt ved Foss fabrikker og Tone Foss By rakk ikke opp til merket på veggen.

– De ansatte gjorde en veldig jobb med å redde unna det som kunne reddes, sier Tone Foss By.

Hun peker på merket høyt oppe på veggen, langt utenfor rekkevidde for et vanlig menneske.

– Det er nesten utrolig å tenke på at det kunne komme så mye vann, men jeg er egentlig bare takknemlig for at ingen av våre medarbeidere ble skadet, selv om det var både mørkt og vått og vannet steg i en utrolig fart, sier direktøren.

Applaus for kongen

By håper at det aldri vil skje igjen.

– Men vi setter veldig pris på at kongen tar seg tid til å besøke oss på Birkeland, og derfor har vi lyst til å gi deg en stor applaus med på veien. Er det i orden, spør hun kongen.

Det er i orden, og en velfortjent applaus runger.

Med unntak av de som er nødvendige for å holde produksjonen i gang, er også alle møtt fram på plenen foran nabobedriften, 3B Fibreglass, for å ta imot majesteten og hans følge.

– Det var små marginer, hadde det steget 35 centimeter til så hadde det vært nødvendig å stenge helt ned, sier daglig leder Heine Østby.

Skryter av alle

Kongen følger interessert med på bildemontasjen som er slått opp på veggen. Østby benytter også anledningen til å fremheve både kommunen, ansatte og leverandører.

– Alle gjorde en fantastisk innsats. Det var til og med sånn at ansatte ble fraktet i båt for å komme på jobb, forteller Østby

Han gir også uttrykk for at det nå er fantastisk å få besøk av selveste majesteten.

– Neste gang kongen kommer til Birkeland håper vi å kunne vise deg rundt inne på fabrikken og fortelle litt mer om hva vi driver med, sier han.

Østby benytter også anledningen til å vise kongen produkter fra fabrikken, som nå hovedsakelig går til vindturbinproduksjon i Europa.

– Selv om mye ble ødelagt, var det jo godt at det ikke steg høyere denne gang, sier kongen og takker for orienteringen og ønsker lykke til videre med arbeidet.

FOSS: Tone Foss By forteller kongen om flommen i begynnelsen av oktober.