Forverret på Tollnes

FLOM: Det stables mandag formiddag store sandsekker for å holde Tovdalselva unna fabrikklokalene til 3B Fibreglass.

Brannvesenet har lenser hos Glassfiberen, og arbeiderne stabler sandsekker. Foss redder ferdigvarene, og gjør seg klar til å forlate bygget om nødvendig.

– Kjelleren forsvant i går og nå er det bare rundt 20 centimeter før vannet står over hovedplanet. Situasjonen er kritisk for oss, og vi forsøker nå å redde det vi har av ferdig produserte varer, sier Øystein Foss ved Foss fabrikker til Birkenesavisa.

Mandag morgen ble han og flere medarbeidere transportert i båt fra riksvei 41 og inn til fabrikken på Tollnes. I løpet av natta har vannstanden både på riksveien og næringsområdet steget kraftig.

– Vi forsøker å lempe opp ting fra gulvet, men så fort vannet kommer inn i produksjonslokalene forlater vi bygget. Vi avventer litt til, men ser ikke bort fra at det skjer, sier Foss.

FLYTTET: Brannvesenets Odd Pettersen forteller at brannstasjonen har flyttet til folkehøyskolen.

Pumper vann hos 3B

Hos naboen 3B Fibreglass er brannvesenet på plass med mannskap og lenser. Der har de vært i hele natt for å pumpe ut vannet. Også brannstasjonen på Tollnes står under vann, og brannvesenet har derfor etablert seg i folkehøyskolens lokaler.

– Brannstasjonen står halvveis under vann, så der er det ikke mye å hente. Vi flytta til folkehøyskolen i går ettermiddag og er operative med mannskap og biler, sier Odd Pettersen til Birkenesavisa.

Han har selv fraktet arbeidere til Foss med båt i morgentimene, og forteller at det er enormt mye vann på Tollnes.

– Vannet har steget. Det flyter søppel fra miljøstasjonen, og det ser egentlig ikke ut, sier Pettersen.

Stabler sandsekker

I tillegg til brannvesenets innsats, stabler arbeiderne på 3B nå store sandsekker på nordsida av fabrikken. Tovdalselva bruser her rett utenfor gjerdet, og truer med å sende store vannmengder inn i produksjonslokalene.

– Vi produserer og tar sikte på å fortsette med dette. Vi har kommet til et kritisk nivå, og har 30 centimeter igjen før et nytt kritisk nivå nås, sier Heine Østby til Birkenesavisa.

Det er dermed fortsatt produksjon hos Glassfiberen, og varer sendes ut fortløpende. Østby skryter av både egne arbeidere, brannvesen og andre som hjelper til.

– Nå er det et stort apparat i sving for å holde produksjonen i gang, og det gjøres en god jobb her nede nå, sier han, og legger til:

– Vår bekymring nå er at flommen vokser seg større når vannet fra innlandet når Birkenes. Det kan skje i ettermiddag.

BÅT: Mandag morgen ble Øystein Foss (i midten) og flere andre fraktet med båt til Tollnes.