Arbeid natt og dag

TILBAKE: Tor Svendsen (t.v.) og Joachim Østerhus er tilbake i arbeid på Tollnes.

To uker etter flommen åpnet bilverkstedet igjen dørene.

– Vi så mørkt på det, vi gjorde det. Vi hadde ikke så mye annet valg, sier Joachim Østerhus.

Sammen med Tor Svendsen starta han i sommer bilverkstedet Birkeland bil på Tollnes. Kun tre måneder etter oppstarten sto flomvannet 2,3 meter over verkstedgulvet.

– Under flommen så vi for oss at vi måtte holde stengt minst en måned, men når vi åpna mandag var det bare gått 14 dager siden vannet begynte å trekke seg tilbake, sier Østerhus.

Dugnad med venner

De to ukene har vært preget av arbeid nesten døgnet rundt. Så fort takstmannen hadde gjort sitt, gikk duoen i gang med å rydde og vaske. Helga før åpninga fikk de hjelp av en horde gode venner som stilte opp på dugnad.

– Det er mer arbeid å rydde opp etter en flom, enn det var før vi starta opp i sommer. Det er utrolig mye som er ødelagt, mye som skal vaskes, og fikses. Fortsatt gjenstår et par ting, men vi klarer å holde drifta i gang, sier Svendsen til Birkenesavisa.

FLOM: Slik så det ut hos Birkeland bil etter flommen.

Ripe i lakken

For ham var det viktig å komme kjappest mulig i gang. De to tjener mer på å drifte bilverkstedet, enn å kassere ut avbruddsforsikring. Og selv om forsikringa dekker noe, betyr flommen en stor økonomisk ripe i lakken.

– Vi går i tap både når det gjelder timer og utstyr. Det får være en lærepenge til neste gang, at vi må forsikre oss enda bedre, sier Østerhus.

– Er dere bekymra for at det skal flomme over igjen?

– Både ja og nei. Det blir sannsynligvis en stund til neste gang, men hvis det skjer, så blir det kritisk for oss, sier han.

Lite dialog

Industriområdet på Tollnes bærer fortsatt preg av flommen når Birkenesavisa besøker bilverkstedet. Noe særlig dialog med kommunen har ikke de næringsdrivende på området hatt.

– Det har vært lite bidrag fra kommunen, selv om deler av området her er kommunalt. Vi har ikke hørt noe fra dem med tanke på opprydning, og da jeg selv tok jeg kontakt, fikk jeg beskjed om at de skulle ha et møte seinere, sier Svendsen.

Det påpeker han at ikke er godt nok, og han synes heller ikke noe om at det knapt skjedde noe det første uka etter flommen.

– Det er sløvt, og det er litt stusselig for oss når kunder må komme og levere bilen når det flyter søppel overalt utenfor, sier Svendsen.

Kommunalsjef for samfunnsutvikling, Halvor Nes, svarer slik på kritikken:

– Vi får ikke ryddet opp overalt, umiddelbart, for vi må konsentrere oss om kritiske områder. Et annet problem konkret for Tollnes er at vi må ha kontroll på hva vi rydder. Det var svært mye diesel- og oljesøl eller flommen, og det må håndteres på en god måte.

Han understreket at kommunen raskt fikk orden på ødelagte veier i kommunen, og at brannvesenet kunne returnere til sine lokaler på Tollnes etter én uke.