Flommen endrer traseen

Løypa blir lengre, men lettere som følge av at Flakkebroa ikke kan brukes.

– På grunn av flommen kan ikke løperne løpe over Flakkebroa på hjemveien. Så i år blir det ekstra mye asfalt på gubbeløperne. Det er beklagelig, men sånn sett blir løypa litt lettere, sier Trygve Løland i arrangementskomiteen til Svalandsgubben.

Søndag er det klart for en ny utgave av det tradisjonsrike terrengløpet i Birkenes. Etter at flommen for tre uker siden gjorde skade på hengebroa mellom Tollnes og Flakk, har arrangørene måtte gjøre om på løpstraseen. Nå blir Teinefossbroa brukt både på turen over Tovdalselva, og på returen.

– Løypa blir også litt lengre med denne endringa, men ikke noe mer enn 600 til 700 meter ekstra. Av den grunn tror jeg ikke vi kan håpe på noe løyperekord. De fleste som løper gubben har jo lite til overs for asfalt i tillegg, sier Løland.

Naturlig gjørme

Selv om det blir mer asfalt, understreker han at løypa fortsatt byr på mye naturlige hindringer så vel som rikelige mengder gjørme. Løland har bitt seg merke i at rundt 650 kvinner deltok på Dirty Girls Mud Run i august, hvor det ble laget en hinderløype med kunstige hindringer og gjørme.

– I Svalandsgubben har vi jo naturlige forekomster av slikt, så når de får ekte vare, må de jo bare melde seg på, sier han.

Utover hengebroa har ikke flommen påvirket løypa i noe særlig grad. Løland mener den er like våt som alltid, men tar høyde for at regnvær i dagene før løpet kan gjøre den ekstra våt.

1.200 startnummer

– Akkurat nå er det ikke verre enn normalt. Det var en kar ute og løp under flommen, også, og han rapporterte om helt greie forhold, sier Løland, og legger til:

– Men vi må vel innrømme at myrene ikke klarer å gro igjen på ett år når det løper så mange, så deler av løypa er jo blitt en liten svart sti.

For årets løp håper han på rundt 1.000 deltakere. Rekorden er på rundt 920.

– Vi har kjøpt inn 1.200 startnummer. Hvis det kommer flere enn det sliter vi med tidtakinga. Så langt har 300 meldt seg på, men det er de to siste dagene de fleste melder seg på, sier han.