Fant hest død og øreløs

DØD: Ole Morten Vegusdal med hodet til hesten Toa.

Hevder han måtte skjære hodet av sin egen hest før politiet ville se på saken.

– Politiet og Mattilsynet har anbefalt meg å kjøre hesten inn til Veterinærinstituttet for en fullstendig obduksjon, og for å slå fast dødsårsaken, sier Ole Morten Vegusdal til Birkenesavisa.

Det var fredag ettermiddag en 15 år gammel islandshoppe ble funnet død på gården til Vegusdal i Vegusdal. Hesten hadde da tilbrakt natt til fredag alene ute på beitet, som ligger like ved fylkesvei 42. Da hesten ble funnet manglet den det venstre øret.

– Jeg stiller meg noen spørsmål med tanke på nærpolitireformen i denne saken. Fredag varslet jeg politiet om at vi hadde funnet en død hest, som sannsynligvis var avlivet av mennesker, sier Vegusdal.

Han ble da bedt om å ta kontakt med lokalt lensmannskontor på mandag, noe han gjorde. Han varslet også veterinær på fredag, og ble da anbefalt å ta kontakt med politi og mattilsyn på mandag.

Helga gikk

– Fredag var det ingen reaksjon fra myndighetene, og heller ikke gjennom helga. Til og med på mandag var det en skepsis hos politiet, sier Vegusdal til Birkenesavisa.

Politiet lurte ifølge Vegusdal på om dette virkelig var en politisak, og om ikke hesten kunne ha avgått med døden på en naturlig måte.

– Det var først da jeg tilbød meg å skjære hodet av min egen hest, og kjøre det til dyreklinikken på Evje for undersøkelser, at politiet var villige til å se på saken, sier han.

Og da som forutsetning at veterinæren kunne slå fast at det manglende øret var skåret av med kniv.

Lite initiativ

– Det er helt tydelig at man må bidra ganske mye selv til denne nærpolitireformen, for å få ting til å gli på bygda. Nå i den videre oppfølgninga må jeg kjøre kadaveret i to deler til Oslo. Jeg synes ikke det offentlige er veldig på banen med tanke på miljøkriminalitet på bygda, sier Vegusdal.

– Overrasker det deg?

– Ja, det må jeg si. Nå har de en mulighet, men bekrefter alles skeptisk til nærpolitireformen ved å være så passive. Dette hadde vært en mulighet til å komme på banen og vise initiativ, sier han.

Veterinærundersøkelsene på Evje viser ifølge Vegusdal at det med stor grad av sikkerhet er brukt kniv for å kutte øret av hesten. Veterinæren er også ganske sikker på at dette har skjedd etter at hesten var død.

Vurderte saken

– Vi er interessert i å få tips fra publikum, og håper obduksjonen i Oslo skal gi noen svar rundt dødsårsaken, sier lensmann Jorunn Hæstad til Birkenesavisa.

Hun avviser Vegusdals fornemmelse om at nærpolitireformen spiller inn i politiets behandling av heste-saken i utkanten av lensmannsdistriktet.

– Saken ble meldt til politiet på fredag og operasjonssentralen gjorde da en vurdering av saken. Vi satt i gang etterforskning mandag, og det har med ressurser i helga å gjøre, ikke nærpolitireformen, sier Hæstad, og legger til:

– Det er ikke greit at noen tar livet av hester, det skal være mulig å la hestene gå på beite uten å frykte noe slikt.

TIL OSLO: Islandshoppa ble funnet død fredag, tirsdag ble hun fraktet til Oslo for obduksjon.