Debuterer som teaterregissør

REGISSØRDEBUT: Christian Hestø (foran) er klar for sin debut som teaterregissør. Med seg på scenen har han Solveig Bjerre Petersen, Andrea Rudland Haave (f.v.) og Vegar Melfjord. Og Stein Winge i en gjesterolle. «Fruen fra Saltholmen» spilles på utescenen på Hotel Norge i Lillesand fredag 11. og lørdag 12. august, klokka 20.00 begge kveldene. FOTO: HELENE KJÆRGAARD

Med fem filmer på regissør-CV-en debuterer Christian Hestø som teaterregissør. Det skjer med den egenskrevne komedien «Fruen fra Saltholmen» på Lillesand Hotel Norge fredag.

– Hva «Fruen fra Saltholmen» er? Nå spør du godt, men det er altså en komedie inspirert av Ibsens klassiker «Fruen fra havet». Det er jo ikke akkurat noen komedie, så stykket vårt er nok ganske annerledes enn originalen, men tematikken er ivaretatt. Det er en slags avmystifisering av og ironisering med skuespillerfaget, så vi spiller mye på selvironi, sier Christian Hest.

Han har både har regien og har skrevet manuset. I tillegg har han selv to roller i stykket.

– Jeg spiller overlærer Arnholm og billedhugger Lyngstrand. Men ikke heng deg opp i karakterene, du kommer til å se Christian Hestø i enda friere utfoldelse enn du er vant til, humrer han.

Multitalent

26-åringen fra Rugsland burde være godt kjent for kulturinteresserte birkenesinger etter å ha vært høyt og lavt i det lokale kulturlivet som skuespiller og sanger fra han var liten til han flyttet til Oslo for fem år siden.

Mest kjent lokalt er han trolig for å ha skrevet, regissert og produsert fire spillefilmer og en kortfilm. I 2011 ble multitalentet belønnet med Birkenes Sparebanks talentpris. Etter å ha utdannet seg til skuespiller ved Westerdahls Oslo ACT har han medvirket som skuespiller i flere norske tv-serier, reklamefilmer, kortfilmer og teaterproduksjoner.

Han har også vært programleder på NRK TV. Siden nyttår har han vært ansatt som skuespiller ved Kilden teater- og konserthus i Kristiansand.

Øyeblikkets kunst

Nå får han altså sin debut som teaterregissør.

– Det er ganske annerledes enn film. Teater er jo øyeblikkets kunst, du skal finne en nerve og det som treffer akkurat der og da, det er mye mer komplekst og krever mer forarbeid, forklarer regissøren.

Manuset har han skrevet selv, i samarbeid med medskuespillerne Andrea Rudland Haave, Solveig Bjerre Petersen og Vegar Melfjord. De er også partnere i produksjonsselskapet Svake Produksjoner, som står bak oppsetningen.

– Vi gikk i samme klasse på teaterskolen, så ble det til at vi startet Svake Produksjoner sammen etter at vi var ferdige på skolen, sier Hestø.

Stein Winge er med

– Og så har dere fått med dere selveste Stein Winge?

– Det var ikke vanskelig. Stein Winge er jo en fryktet mann i teater-Norge, men vi var så heldige å ha ham som instruktør i et stykke vi spilte på skolen. Da ble vi kjent med ham, og da var terskelen lavere for å få ham med, forklarer Christian uten å røpe hvilken rolle den kjente regissøren og skuespilleren har i stykket.

Humor for alle

Dette blir andre gang kvartetten bak Svake Produksjoner gjester Lillesand og Hotel Norge. I november i fjor gjorde de lykke med oppsetningen «Flott, takk skal du ha».

– Hvorfor skal vi komme og se «Fruen fra Saltholmen»? Er dette et stykke for trauste borkiser?

– Absolutt! Jeg tror dette er tilgjengelig humor for alle, selv om det er litt sært, slår han fast.

Forestillingen spilles fredag og lørdag, og fredagens forestilling blir intet mindre enn en urpremiere.

– Det blir veldig spennende. Vi håper jo mange kommer for å se oss. Jeg tror nok de som så oss i høst kommer igjen, jeg har inntrykk av at det falt i smak. Men vi håper selvfølgelig mange andre kommer også, sier Christian Hestø, og legger til at hotellrestauranten vil ha et spesialtilbud i forkant av begge forestillingene.

MARITIMT: – Beate (Tøpfer, hotelldirektør, journ.anm.) ville ha oss tilbake. Da tenkte vi at vi måtte lage noe som kunne passe stedet og årstiden, og dermed ble det «Fruen fra Saltholmen», opplyser Christian Hestø (t.v.). Havfruen til høyre er Solveig Bjerre Petersen, videre mot venstre ser vi Andrea Rudland Haave og Vegar Melfjord. (OTO: KAMILLA WAAL LARSEN