Birkenesinger i Berlin

BERLIN: Gunnar Sagstuen i samtale med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp). FOTO: CHERYL MACDONALD.

I ti dager har Jørn Martinsen og Gunnar Sagstuen promotert sørlandsk mat i den tyske hovedstaden.

Verdens største matmesse, Grüne Woche i Berlin, er vel i havn. Fra Birkenes deltok Gunnar Sagstuen fra Røyland gård og Jørn Martinsen fra Tjamsland gård og Ysteri. Birkenes var med andre ord godt representert i den Sørlandske delegasjonen.

– For oss er dette en flott måte for oss å komme i kontakt med andre som driver og er opptatt av lokalmat. Etter i fjor kom vi i kontakt med Dyreparken og har nå spennende ting på gang, sier han litt hemmelighetsfullt.

Han lover at vi i løpet av 2017 vil få vite mer.

Nettverksbygging og kontakter

– Kanskje litt rart at vi må til utlandet for å treffe viktige aktører innen lokalmatbransjen i Norge, sier Jørn Martinsen.

Men som eneste sørlending i landbruksministerens næringsdelegasjon, så var det akkurat det som skjedde, ifølge en pressemelding fra den Sørlandske delegasjonen.

– Under denne messa, som Norge har deltatt på i 30 år, så samles nesten alt av lokalmat-interessenter. Vi får møte innkjøpssjefer fra store firma og hotell, landbruksbyråkrater, politikere og andre småprodusenter. Hensikten med næringsdelegasjonen er at statsråden vil høre hvordan vi som jobber med dette har det og hvor skoen trykker. Helt konkret kom det frem at regelen om at kommuner og mat-innkjøpere i det offentlige, kan handle lokalmat for inntil 1.1 millioner kroner i året, uten at det må på offentlig anbud, ikke er kjent, sier Martinsen og legger til:

– Det lovet landbruksministeren å gjøre noe med. Det at hver kommune i landet kan handle for over en million, betyr mye for lokale småprodusenter.

Godt salg og lite svinn

I Tyskland har det gått svært godt på den Sørlandske standen.

– God planlegging er viktig. Salget av smaksprøver har hatt en pen økning fra i fjor. Salgstallene er ikke klare ennå, men vi kommer et godt stykke over 180.000 kroner som var budsjettert. Vi solgte for eksempel 1.200 elgburgere på en dag og får veldig mye skryt for nettopp de 17 smårettene som er komponert for anledningen, sier Kjellaug Øvreås fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder og leder av arbeidsgruppen for den Sørlandske stand.

En person kom tilbake for å kjøpe samme rett 10 ganger, men det var heldigvis unntaket.

– Ellers hadde vi ikke hatt nok til alle som vil smake, slår Øverås fast i pressemeldinga.

Klokka 18.05 siste dagen av messa var alt av mat solgt. Siste rest av mel som Tulla Margit Bjåen brukte til sitt Setesdalsflatbrød, ble kjøpt av Sjømannskirken og de siste grønnsaksrestene ble gitt til veldedig formål, ellers ble alt solgt ut.

– Vi hadde beregnet økt salg og slik gikk det. Til tross for noe lavere besøkstall til messa og kortene messedager, solgte vi mer enn i fjor og ble kvitt alt, sier matansvarlig, Øyvind Neset fra Agder Matforum.

Kåret til beste gourmetstand

Ifølge den sørlandske delegasjonen skal den tyske avisen Tagesspiegel kåret den Norske standen til best i klassen for gourmetmat, og avisen roser de norske kokkene for å tilby intelligent tilberedt mat for det 21 århundre.

– Det er veldig inspirerende å se hvordan egne produkter blir brukt sammen med råvarer fra andre produsenter og at publikum ser ut til å elske det de får. Vi får masse inspirasjon av dette og jeg er sikker på at det vil komme nye produkter som et resultat av nye bekjentskap og inspirasjon fra dette prosjektet, forteller tyttebærgeneral Saagstuen.

På messa fikk han oppleve nye måter å bruke tyttebær på, for eksempel pikekyss med tørket og malt tyttebær. Saagstuen og Martinsen var bare to av i alt 40 produsenter som har levert råvarer til standen.

– Det er lett å være stolt av det vi serverer med så flotte lokale råvarer, sier Solveig Aagaard Svahnström fra «Bønder i Byen», som leder kokketeamet i Berlin.

UNIFORM: Jørn Martinsen med uniformen på messa i Berlin. FOTO: CHERYL MACDONALD