200 maraton fullført

MARATON: Odd Gunnar Tveit under 2017-utgaven av Steinsland bygdemaraton.

En nervøs Odd Gunnar Tveit løp lørdag sitt 200. maraton. Været gjorde sitt for at det ble en lang tur.

Hva tenker en maratonløper 15 minutter før han skal legge ut på en over fire mil lang løpetur? Lørdag løp Odd Gunnar Tveit fra Steinsland sin 200. maraton, og svarer slik på Birkenesavisas spørsmål et kvarter før start klokka 12.00.

– Jeg gruer meg litt. Det er ikke gøy om en skulle gjøre det dårlig på hjemmebane. Men jeg kjenner jo løypa godt etter å ha sprunget den mange ganger, og det er jo en fordel, sier han.

Grusomt varmt

Det er femte gang Steinsland bygdemaraton arrangeres, og Tveit har selvsagt løpt alle sammen. Løpet har jo start og målgang nærmest på gårdstunet hans. Tre andre deltakere i år har også løpt samtlige av maratonene arrangert i Steinsland-bygda.

– For meg er idealtemperaturen for et maratonløp rundt fem eller seks grader. Så i dag blir det grusomt varmt, sier Tveit før start.

Kvikksølvet på Steinsland har nemlig krøpet seg opp mot 20 varmegrader. Tveit tror det kan påvirke tida med noen minutter, men kommer til slutt i mål etter fire timer og 13 minutter. Sønnen Anders Tveit gjorde unna løpet på tre timer og 24 minutter.

Beste dame ble Vera Nystad (3t 52m) og beste mann ble Erik Bergersen (2t 57m).

Hensikten?

– Du løper mye Odd Gunnar Tveit, men hva løper du egentlig fra?

– Hehe, nei det vet jeg ikke. Jeg kan vel egentlig avkrefte at jeg løper fra noe som helst, sier Tveit fortsatt lattermild, og forklarer:

– Det har egentlig bare blitt en livsstil, og jeg synes det er veldig greit å løpe. Jeg blir helt dårlig hvis jeg ikke får komme meg ut å løpe.

– På hvilken måte blir du dårlig?

– Nei, jeg blir så rastløs. Kjerringa sier jeg ikke blir til å ha i hus, sier han.

Kona bekrefter

Kona Sigrunn Tveit bekrefter opplysningene over Birkenesavisa.

– Likevel er det sjeldent jeg må jage ham ut på løpetur, for han gjør det som regel frivillig, sier hun.

– Han mener han ikke løper fra noe som helst, er du enig?

– Ja, jeg er egentlig enig, for han synes vel det bare er veldig moro å løpe. Og nå er jo jeg med han rundt på disse etter hvert mange maratonene han løper, sier hun.

Seig løper

I flere år har nemlig familiens ferier blitt lagt etter terminlista over maratonløp, og i løpet av et år blir det gjerne opp mot 15 maraton for løperen fra Steinsland. Foreløpig er det bare sønnen Anders Tveit som har fulgt i farens fotspor.

– Pappa er vel en ganske seig løper. Det er imponerende at både han og beina har holdt ut så mange maraton som de har, og selv liker jeg best kortere terrengløp. Maraton er litt for langt, sier han.

Faren på sin side sier til Birkenesavisa at han håper å fullføre 400 maraton før karrieren tar slutt. Men han er enig med sønnen i at det er godt beina har holdt. Lite skader har han heller ikke vært utsatt for.

– Som idrettsutøver er han nok en sliter, som ikke er helt i toppen, men på det jevne. Han er den som har nest mest maratonløp i fylket nå, og oppgaven hans er vel å slå den rekorden på 207 maratonløp, sier Oddvar Glidje i Birkenes IL.

To lidenskaper

Idrettslaget står som arrangør for Steinsland bygdemaraton slik at alle formaliteter er oppfylt. Lørdag utgjør Glidje og Nils Kristen Håbesland sekretariatet, plassert i Tveits svale garasje.

– Hvor imponerende er dette med 200 maraton?

– Det er imponerende, bare tenk på at en maraton er over fire mil. Totalt blir det over 800 mil i konkurranse pluss trening. Noe slikt må man virkelig være motivert for å gjennomføre, sier Glidje, og konkluderer:

– For Odd Gunnar Tveit er vel løping hans store hobby ved siden av politikken.

Og maratonløperen selv påpeker at disse to hobbyene til en viss grad lar seg kombinere. Han legger ikke skjul på at det kommer mange gode ideer ut av en god løpetur.

– Spesielt hvis det er mørkt, da får jeg mange gode poeng som jeg tar med inn i politikken. De fleste talene er faktisk blitt til mens jeg løper, for da får jeg mange ideer som jeg må skrive opp med en gang jeg kommer hjem, sier Tveit, og legger til:

– Det kan kanskje være jeg noen ganger ikke burde løpt.