Heiser ikke Israel-flagg

FÅR IKKE FLAGGE: Odd Gunnar Tveit (Frp) får ikke støtte til sitt forslag om å flagge for Israel. Her Tveit fotografert før kommunestyret på Engesland torsdag.

Odd Gunnar Tveit får ikke gjennomslag for å flagge med det israelske flagget.

– Vi kan ikke flagge med et hvilket som helst nasjonalflagg. Regelverket gir åpning for at det i særskilte tilfeller kan flagges med et flagg ved siden av det norske. Det anser jeg for å være aktuelt ved statsbesøk og lignende, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Han vil ikke heise det israelske flagget, slik Odd Gunnar Tveit (Frp) ber kommunen gjøre 14. mai. Ordføreren mener han har loven på sin side når han si nei.

– Jeg vil be administrasjonen utarbeide flaggregler for Birkenes, som ivaretar sentrale retningslinjer, og samtidig unngår gjentatte diskusjoner om dette, sier Christiansen (Ap).

Prinsipiell sak

Også Tveit mener saken er av prinsipiell karakter. Han vil egentlig ikke flagge med noen annet enn norske flagg på kommunale flaggstenger, men mener ordføreren har åpnet for dette da det i fjor ble flagget med regnbueflagget.

– Ordføreren sier at det var en spesiell situasjon i fjor, når 50 mennesker ble drept på en nattklubb i USA, og det er selvsagt forferdelig. Jeg skal komme med noen historiske fakta, og det er at seks millioner jøder ble drept under Holocaust, sier Tveit, og legger til:

– Jødene er fortsatt forfulgt. De overtok et mygghull, og har gjort det om til en oase. Israel er ikke feilfri, men de lever blant bandittstater.

Krever avstemning

Med loven i sin hånd krever han at kommunestyret behandler saken. Han trenger syv stemmer for at kommunestyret skal stemme over om de vil flagge eller ikke.

– Hvis ordføreren ikke vil flagge, trenger vi syv stykker for å stemme over saken. Det bør være lett, for vi trenger bare fem stemmer utenom mitt eget parti, sier han.

Enkelt blir det ikke, for det er bare Fremskrittspartiets to representanter som stemmer for å behandle saken. Dermed blir det ingen flagging.