Nærmer seg UKM

I begynnelsen av februar braker UKM løs, og vil du være med bør du melde deg på nå.

– Alle mellom ti og 20 år kan melde seg på med nesten hva som helst, bare det kan kalles kulturuttrykk og ikke krenker noen. Alt som kan vises på en scene, men ikke noe særlig mer enn fire til fem minutter, er velkomment, sier Wenche Flaa Eieland.

Også alt som kan stilles ut eller vises på en skjerm er det mulig å delta med. Eieland oppfordrer til å hente frem tidligere kunstverk, eller bruke vinterens mørke kvelder til kreativt arbeid.

– Enten alene eller sammen med andre. Vi i komiteen gleder oss til å se ungdommens bidrag enten det er gjennom scenekunst eller en annen uttrykksform, sier hun.

Satser på det beste UKM noensinne

Komiteen bak Ungdommens kulturmønstring (UKM) er godt i gang med planleggingen av vårens store kulturelle satsing for ungdom. De diskuterer både programledere, teknikk, pauseinnslag og alt annet som skal til for en vellykket gjennomføring.

– For at UKM 2016 skal bli det beste UKM noensinne er vi avhengig av at ungdommer melder seg på, og blir med. Dette er en mulighet for alle til å bli sett, og til å få opptre under gode forhold med bra lys og lyd, og en flott scene som vanlig, sier Eieland.

Påmeldinga til UKM starta 1. desember i fjor, og så langt har tre birkenesinger meldt sin ankomst. Blant annet to tidligere deltakere som deltar med vidt forskjellige kulturuttrykk. Astrid Frøysnes Flaa skal lese et dikt med tittelen «Einar».

– Jeg har alltid likt å skrive og fortelle, og har vært levende opptatt av litteratur helt siden jeg kunne forstå meg på bokstavenes verden, forteller hun om hvorfor hun deltar.

21 år siden første gang

Cèline Lunder på sin side skal fremføre låta «Need You Now» av det amerikanske countrybandet Lady Antebellum.

– Jeg spiller gitar og synger alene. Jeg har alltid likt musikk, men interessen har kommet sterkere fram de siste årene. Dette er noe jeg brenner for å gjøre, slår Lunder fast.

I år er det 21 år siden UKM ble arrangert for første gang i Birkenes. Gjennom årene har mange fra kommunen satt sitt preg både på fylkes- og landsmønstringa.

– Det har vært noen fantastiske år, med fantastiske ungdommer som har kunne boltre seg fra scenen og fått vist sine talent innen ulike sjangre, sier Eieland.

Hun peker også på at mange ungdom også har fått prøve seg på planlegging og gjennomføring av arrangementet.

– Ved å være med på UKM, enten bak eller foran scenen, har mange unge fra Birkenes opparbeidet seg god kompetanse og utviklet talentet sitt, sier komitemedlemmet.