Videre på første forsøk

KULTUR. I sin aller første opptreden på en scene tok 13 år gamle Kimiya Zare både UKM-publikummet og UKM-juryen med storm og gikk videre til fylkesmønstringen i Arendal.

– Veldig gøy, sier den iranske jenta som kom til Norge og Birkeland for to og et halvt år siden.

I jurypausen fortalte hun Birkenes-Avisa at hun aldri hadde stått på en scene før, men at hun elsker å synge og har lyst til å satse på sang. Til sin aller første sceneopptreden hadde hun valgt Rihannas ”Stay”, fordi hun liker sangen så godt. Vi tipper den amerikanske superstjernen hadde nikket anerkjennende hadde hun vært blant de 5-600 publikummerne.

For 13-åringen, som går i 8C på Valstrand skole, gikk på scenen og leverte en opptreden så stødig og full av innlevelse at en skulle tro hun ikke hadde gjort annet enn å opptre. Belønningen var trampeklapp og billett til fylkesmønstringen i Arendal.

– Fantastisk! Det hadde jeg aldri trodd, smiler Kimiya og legger til:

– I Iran kunne jeg ikke synge, for det var ikke lov. Nå kan jeg få vist hva jeg kan.

Unge og scenevante

Det var det flere som fikk vist i Birkeneshallen fredag kveld. For å ta de øvrige som ble sendt videre først: Til tross for sin unge alder begynner 14 år gamle Rebekka Granåsen å bli temmelig scenevant. Hun lot seg derfor ikke affisere av at det måtte tre forsøk til før mik’en virket. Tittelmelodien fra filmklassikeren ”E.T.” satt som et skudd. Jevngamle Kristine Jaabæk er noe så sjeldent som et jazztalent, noe framføringen av ”A Love That Will Last” viste til fulle. Silje Ellingsen (16) skriver egne låter og akkompagnerer seg selv på gitar. Det gjør hun bare bedre og bedre. Til vanlig er 16-åringen fra Strøget på Birkeland ganske stille og beskjeden – på scenen er hun sjef. Mr. Beat, alias Filip Nygård, har vist sine beatboxkunster ved flere anledninger. Nå begynner han å få virkelig sving på mikrofonen. Strammet opp nummeret sitt har han også, nå begynner det å bli virkelig tøft. Sist, men absolutt ikke minst; trioen ”Homebird”, vanligvis bestående av Martin Stapnes (16) og brødrene Hartvigsen – Bjørn Olav (16) og Finn Kristian. Denne gang var storebror Finn Kristian byttet ut med talentfulle Elise Sløgedal (14). Med egenprodusert låt, lekre vokalharmonier og delikat gitarspill, var det en nytelse å høre på. Trioen gjorde også en upåklagelig figur som programledere for hele showet.

Jevnt høyt nivå

Men de gjorde neimen ikke skam på en av Sørlandets største og flotteste – ”Norges flotteste” ifølge en begeistret ordfører Arild Windsland – UKM-mønstringer, de øvrige deltakerne heller. Antallet sceneinnslag (23) var noe lavere enn de siste åra. Likevel, eller kanskje nettopp derfor, var nivået jevnere enn noensinne, og da mener vi jevnt høyt. Noe publikum visste å sette pris på. Trampeklappen runget allerede etter første innslag; sjarmbombene Lena Rugsland, Marie Dugstad og Emilie Hauge, alle tre sjetteklassinger ved Birkeland skole, som sang og danset til ”Wings”. Celina Lunder (14) sang ”You Raise Me Up” av Secret Garden, Ida Marie Haabesland (11) spilte ”Ballade Pour Adeline” på piano, Hanne Birkenes (15) sang ”Den finaste eg veit” med BUKS-ordfører Tobias Håkedal Erlandsen (14) på trommer, Tonje Frigstad (14) akkompagnerte seg selv med gitar på ”Titanium”, JegLikerVaffel, alias Frank Remy Møllen (15), rappet til Coolio’s ”Gangsta’s Paradise”, June Elisabeth Guttormsen (18) kronet sin åttende UKM-opptreden med ”I wonder” og Malin Sørensen (12) fra Vegusdal UKM-debuterte med ”The Big Big Bang”. Alle gjorde sine saker godt. Skulle vi ønsket oss mer, måtte det være et noe bredere spekter av uttrykk – det ble mye sang. Avbrekkene sørget trioen Maren Løland/Stine Kallstøl/Vilde Sofie Sundfør, duoen Mina Tobiassen/Sigrid Brändström og Drop-In-duo (Nikulas Rikhardsson/Kristoffer Lunden) for. 14 år gamle Maren, Stine og Vilde Sofie med en riktig grøsser av en video, 13 år gamle Mina og Sigrid med en godt koreografert og minst like godt gjennomført dans, og fem år eldre Nikulas og Kristoffer med knallhard rock på høyt teknisk nivå.

Mye flott kunst

Underveis i sceneshowet ble det vist bilder på storskjermene av kunstdeltakerne, hvis bidrag var samlet i en godt besøkt utstilling i et hjørne av hallen. Også her var variasjonen i kunstneriske uttrykk noe begrenset, da alt hang på veggen i glass og ramme. Til gjengjeld var det svært severdig det som ble presentert av både fotografier, tegninger og malerier. Hele 19 av de 31 bidragene var skapt med kamera, så her var konkurransen knallhard. Likevel var det en fotograf som stakk av med Birkeland Sparebanks talentpris på 1500 kroner, og i år som i fjor falt valget på Odd Magne Trones, som nå er blitt 16 år. Bildet ”Broen til eventyrland”, tatt ved Berse, er da også virkelig en studie verdt. Motivet sendte også det unge fototalentet videre til fylkesmønstringen, sammen med fotokollegene Ida Helen Mellingen med «Best Buddies» og Martine Sivertsen med «Øyenstikkeren» og «Den lille rosa 1». Videre gikk også Silje Galteland og Astrid Frøysnes Flaa med avansert tegnekunst, Silje med «Øye 2» og Astrid med «Gollum».

Pengedryss

Talentprisen for scenekunst, også denne på 1500 kroner, gikk til Silje Ellingsen. Litt ekstra lommepenger vanket det også på Birgitte Ås (kunst), Frank Remy Møllen (scene) og Daniel Stoveland (crew), som ble trukket ut som heldige vinnere av kulturkontorets sjekker på 500 kroner. Mens dansejentene Mina og Sigrid slapp å kjøpe lørdagsgodteri etter å ha vunnet selve publikumsprisen, ei bøtte med smågodt.
Alle ble hentet opp på scenen til trommevirvler fra ordførerduoen Arild Windsland og Tobias Håkedal Erlandsen for å sin velfortjente hyllest fra salen. Det gjaldt også ikke minst de nærmere 30 ungdommene som hadde jobbet i kulissene før og under forestillingen md alt fra billettsalg til storskjermkjøring, for at også årets mønstring skulle bli vellykket. Og det ble den, noe scenejuryleder Kjetil Nordhus fra SØRF illustrerte med sine avslutningsord:
– Fantastisk kveld med musikk og kunst! Takk til alle!