Med fra første driftsår

Til sammen har Gudmund Gundersen og Kasper Eriksen jobbet nesten 90 år for Foss Fabrikker AS.

– Det har vært en enorm utvikling i bransjen, sier Gudmund Gundersen (68).

I 1969, første driftsår til Foss Fabrikker, satte han sine føtter på arbeidsplassen han skulle bli værende på i 47 år. Han ble en del av staben, som da besto av fem personer.

– På den tiden var vi omtrent alene om å tilby kundene baderomsmøbler. Nå finnes det en rekke aktører, og konkurransen har blitt mye større med årene, forteller han.

Kjenner historien

Etter å ha fulgt bedriften i nesten 50 år og vært både driftssjef og formann, sitter Gundersen igjen med verdifull kompetanse, noe daglig leder Tone Foss By la vekt på da hun holdt avskjedstale for han og Kasper Eriksen (67) tirsdag formiddag.

– Dere kjenner historien, og kan ramse opp leverandører og produkter tilbake til 70-tallet. Det er unikt for en arbeidsplass å ha slike som dere, til sammen har dere arbeidet her i 88 år, sa hun, og la til: Ikke bare har dere vært med på å forme og utvikle Foss Fabrikker, dere har også vært en del av en industriell utvikling i Norge.

At ingen av dem har planer om å flytte fra Birkenes nå som de inntar pensjonisttilværelsen er hun også glad for.

– Dere er alltid velkomne ned hit, og det spørs om dere ikke kommer til å få en telefon fra oss innimellom. Og da er det viktig at dere tar den, sa Foss By med en latter.

Hun trakk også fram at de kommende pensjonistene hele tiden har vært løsningsorienterte og endringsvillige, egenskaper hun som daglig leder ikke undervurderer.

– Dere har løst utfordringer og gjort en iherdig innsats for bedriften. Og det er ikke bare en gang jeg har hørt deg si, Gudmund, at «vi må gjøre det beste ut av situasjonen». En slik holdning setter jeg pris på, sier hun.

100.000 timer

Sjefen har regnet ut at Eriksen, som begynte i 1975, har lagt ned 71750 arbeidstimer på Foss Fabrikker, og at Gundersen har lagt ned 82250. Uten å ta overtid med i beregningen.

– Da kommer vi fort opp i 100.000 timer, sier Gundersen lattermildt.

Begge er klare for å ta fatt på pensjonisttilværelsen, og tror ikke det vil bli noe problem å fylle tiden.

– Jeg har båt, og liker å pusle med forskjellige ting, sier Eriksen.

– Ja, nå skal jeg først hjem å plante treet vi fikk i avskjedsgave, så blir det nok en del hus-, og hagearbeid framover. Og reising, det er jeg veldig glad i, forteller Gundersen.

Trivselsfaktor

På spørsmål om hvorfor de har blitt værende på arbeidsplassen i nesten 90 år til sammen, trekker de blant annet fram gode arbeidsforhold.

– Jeg sitter igjen med mange inntrykk, og noe av det som går igjen er at selv om det har vært flere utfordringer i bransjen gjennom årene har dette vært en grei og sikker jobb jeg har trivdes godt i, sier 68-åringen.

– Det har vært en veldig god arbeidsplass, og jeg har hatt det fint på Foss Fabrikker i de årene jeg har vært her, legger Eriksen til.