Kirketorget på bedriftsbesøk

I konferanserommet: Tone Foss Bye og Øystein Foss sammen med kirketorget.

En annerledes tirsdag når kirketorget flytta møtet til Tollnes.

Biblioteket er det vanlige tilholdsstedet for kirketorget på tirsdager fra klokka 11.00 til 13.00. Her møtes folk i sosialt fellesskap for å prate om dagligdagse gjøremål, eller kort sagt om vær og vind.

Et innbydende lunsjbord blir klargjort av kirketorgvertene til klokka halv tolv. Så er det bare å forsyne seg med mat og drikke etter behov, sette seg ned ved bordene og la samtalen gå. Maten smaker fortreffelig i godt selskap, og det mangler ikke på god stemning i flokken med de mange røster vevd inn i hverandre.

Her får vi god trening i å prate med og lytte til hverandre. Fra klokka tolv blir samtalen avbrutt av et innslag på 15 til 20 minutter. Aller først leses et «mannakorn» av en av vertene. Første tirsdag i måneden blir en eller to aktuelle og lesverdige bøker presentert av bibliotekaren.

Ellers kan innslagene variere mellom å lese fortellinger og dikt, intervjue, berette morsomme episoder og historier, quizer, ordleker og mer. En og annen gang kontaktes folk i bygda som da kommer på gjestevisitt og presenterer et program som både kan være interessant og lærerikt.

I en slik forbindelse kontaktet Toril Aas, leder av kirketorget, Tone Foss By med invitasjon til kirketorget for å fortelle om Foss fabrikker og aktiviteten der. Det endte med at Tone Foss By i stedet så generøst inviterte hele kirketorget, i alt 18 personer, til fabrikken tirsdag 20. februar.

Vi ble ønsket velkommen inn i konferanserommet til kaffe, rundstykker og wienerbrød. Tone Foss By, leder av fabrikken og familiebedriften siden 1999, innledet med et «mannakorn»: «Som dine dager er, skal din styrke være», – ord som er gode å hvile i. Hun ga oss en kortfattet historikk og trakk linjene tilbake til 1968, som var begynnelsen til Foss fabrikker, og som i år altså feirer 50-års jubileum.

Hennes far, Johannes Foss, var fra 1965 salgssekretær ved Birkeland fabrikker og hadde som arbeid å selge kjøkken. Som den fødte gründer med pågangsmot, fremtidsrettede visjoner og klare forretningslinjer etablerte Foss landets første fabrikk med produksjon av baderomsmøbler i 1968, i dag under navnet Foss Bad.

Tre mantra ligger i bunnen for all dens virksomhet: enkelt – orden – kvalitet. Tone Foss By uttrykte glede over å lede en fantastisk bedrift, en trygg, god og solid arbeidsplass med en profesjonell arbeidsstokk i ryggen.

Foss Bad selger i dag sine baderom-innredninger av super kvalitet til 500 rørleggerbutikker over hele landet.

Halv gruppe om gangen, med øretelefoner på, ble vi så av Tone Foss By ledet gjennom den enorme produksjonshallen full av stabler med spon – og fiberplater og annet utstyr og gedigne, avanserte maskiner og roboter.

Vi fikk se og høre om råvarenes gang på rullebaner fra den ene maskinen over til neste, hvordan maskinene arbeider og utfører forskjellige operasjoner og hvordan de ferdige produkter til slutt blir grundig kontrollert før de pakkes i kartonger. Her foregår alt på løpende bånd – basert på høyteknologi.

Tilbake i konferanserommet takket Hallvard Colbjørnsen på vegne av oss alle for invitasjonen til å bli bedre kjent med en av de største hjørnebedriftene i Birkenes. Familien Foss hadde 20. februar 2018 gitt oss en helt spesiell og interessant kirketorg-tirsdag.

 

Knut Geir Aas