Kjærkommen inntekt for polentur

Foran: Marcus Kverneland Andersen, Tom Arne Karlsen, Ida Tveide, Torill Pettersen. Bak: Martin Konstali, Harald Vestøl, Maria Ås, Inger Skåre

Niendeklassingene ved Valstrand skole planlegger tur til Polen.

Det er god tradisjon i Birkenes av når de kommer i tiende, så reiser de.  Men det må forberedes både faglig og økonomisk.  Denne høsten er det økonomien som står i fokus.

Man har solgt toalettpapir, tørkeruller og strøsand.  Tro mot tradisjonen skal man også i år selge lodd for Lions i Birkenes.

– Og så tar vi opp bestilling på kaker, sier de fire niendeklassingene som er samlet i anledning avisas besøk.

Både Maria Ås, som er foreldrerepresentant for polenturen og Inger Skåre som nok en gang er med å arrangere en slik tur er samstemte i sin karakteristikk av polentur.

– Både viktig og nyttig på flere området.  Elevene blir sammensveiset, samtidig som man får se krigens grusomheter på nært hold og forstår at fred mellom nasjoner og mennesker ikke er en selvfølgelighet.

Men det koster penger, og derfor må hver elev ved hjelp av forskjellige aksjoner samle inn om lag 6.000 kroner.

– Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med skolen.  Det fungerer veldig fint at niende klassingene selger lodd og får betalt for det.  I tillegg kan de jo søke Lions om støtte for turen, for vi deler ut til veldedige formål i bygda – fra møbler til sykehjem til polentur for ungdom.  Lions motto er «Til tjeneste», og da står vi gjerne til tjeneste med tiltak for alle aldersgrupper, sier Harald Vestøl.

En historie om Lions er det vanskelig å gjøre kort. Lions Clubs International er en verdensomspennende organisasjon med 45.000 klubber og 1,35 millioner medlemmer i over 200 land. Dette gjør klubben til en av de største humanitære serviceorganisasjonen i verden.  Den norske organisasjonen har over 12.000 medlemmer fordelt på 475 klubber.

I år er salgsdagen for lodd mandag 21. november. Da gjelder det å ha kontantene klare, for loddselgerne har ikke bankterminaler med seg.  Man tar sikte på å selge 4 500 lodd a kr. 10,- og det pleier ikke å være noe problem. Om det er det gode formål eller gevinstene som består av pinnekjøtt, juleskinke, sylte og ribbe som er utslagsgivende for salget, skal være utsagt.  Kanskje det riktige svaret er en kombinasjon av gevinster og formål.