Innvier flygel med folkefest

Bygdefolket i Vegusdal har kjøpt tangenter nok til et helt flygel. I august blir det innviet med konsert.

– Flygelet har 88 tangenter, og vi har solgt enda flere enn det. Jeg har rett og slett mista tellinga, for det er mange som har bidratt, sier Trond Eirik Jaabæk.

Historien om hvordan tangentene ble til et helt flygel startet egentlig da kulturskolen samlet sin aktivitet på Valstrand. Resultatet ble ifølge Jaabæk at svært få elever på Engesland søkte seg inn.

– Etter hvert merket vi en ond sirkel hvor det ble mindre og mindre aktuelt å ha kulturskole på Engesland. Kulturforumet loddet derfor stemninga, og fant ut at mange vil spille piano, sier han.

Erstatter to gamle

På skolen er det to gamle piano og kulturforumet bestemmer seg for å kjøpe ett nytt. Gjennom å selge andeler, i form av tangenter, kunne lokalbefolkninga bidra til finansiering.

– Det gikk litt tregt i starten, men så skjedde det to ting. Vegusdal kvinne og familielag kjøpte 20 tangenter, og en vegdøl ville ha to tangenter. En til seg selv, og en til mannen rett ved siden av, sier Jaabæk.

Alt sammen skjedde på Facebook, og dermed spredde det seg. Flere ønsket åpenbart en lignende gest for å skape harmoni i ekteskapet.

– Både enkeltpersoner, lag og foreninger i Vegusdal og utenfor har bidratt. Ikke minst har Birkenes sparebank vært generøse, og står for et solid bidrag, sier han.

Så stor har givergleden vært, at pianoet har blitt til et flygel.

– Det er en kunst å få folk til å støtte opp om slike ting. Dette med tangenter er noe alle kan være med på, og det er positivt og gøy. Det er litt av nøkkelen, sier Jaabæk, og legger til:

– Jeg synes det er helt fantastisk at så mange vil være med, og jeg hadde virkelig ikke forventet en slik respons.

Kan komme fler

Mens tangentene er utsolgt, er det fortsatt flere som vil bidra, derfor kan det bli innkjøp av flere instrumenter.

– Pengene som har kommet inn av tangentsalget skal selvsagt gå til flygelet, men pengene fra banken er gitt med forutsetning at de skal styrke musikklivet. Dermed står vi litt friere, sier han.

Engesland kulturforum vil dermed se an behovene. Siden flygelet skal stå på scenen i gymsalen, kan det være et flyttbart el-piano er tingen. Uansett, når flygelet ankommer bygda i august, skal det bli fest.

– Ja, det blir konsert 13. august med Heine Totland og Gisle Børge Styve. Jeg tenkte vi måtte gå for noen som kan samle folk, og skape begeistring, sier Jaabæk.

Ønsker bygdefolket velkommen

Forrige uke ble billettene trykket, og lagt ut for salg på kommunehuset og butikken på Engesland. I tillegg blir det salg både i Vennesla og Iveland.

– Vi skal bare selge 200 billetter så det er viktig at bygdefolket kjenner sin besøkelsestid. Lokalbefolkninga skal selvsagt få billetter, men de må sikre den selv, for det er ingen annen måte å gjøre dette på enn åpent salg, sier han.

Forestillingen som duoen skal framføre heter Musikken er kommet for på bli og har spilt for fulle hus i blant annet Oslo. Jaabæk lover en folkefest som avrundes med konserten.

– Det blir lett bevertning, og diverse små innslag før selve konserten. I og med at vi satser på en folkefest håper jeg så mange som mulig fra hele Birkenes kommer, sier han.