Innsamlingsrekord på Rugsland

NY REKORD: Toril og Arild Espegren kan notere seg ny innsamlingsrekord etter basaren i helga.

Rundt 250 fremmøtte kjøpte lodd og kioskvarer for 143.000 kroner. Det er rekord for hagebasaren, og betyr at et nytt klasserom i Peru er sikret.

Nok en gang settes ny innsamlingsrekord til Toril og Arild Espegrens skoleprosjekt i Peru.

– Det er hyggelig at det kommer inn så mye penger, men også hyggelig å oppleve engasjement og interesse fra Birkenesbygda. 143.000 tusen er ny rekord, som kan bli vanskelig å slå neste år, sier Arild Espegren som for øvrig nok en gang står på reisefot til Peru.

Det er forfriskende og godt å møte mennesker med engasjement og pågangsmot.  Når man da møter et ektepar, som sammen og hver for seg er godt og vel 100 prosent engasjert i samme prosjekt blir det bare så mye bedre.

– Det begynte med en arv fra Magnhild Rugsland i 2007, og etter det har det bare gått en vei, forteller Arild og Toril Espegren.

Vi snakker om skolen «El Mirador» i Peru, nærmere bestemt i Arequioa i det sørlige Peru.  En skole som begynte med barnehage og 14 barn i 2007. Så ville foreldrene til barnehagebarna at du kunne fortsette med skole i samme miljø og omgivelser, og dermed ble det også skole.  Skolen har i dag 175 elever fra første til sjette klasse, og etter hvert som barn fra barnehagen kommer i skolepliktig alder, så øker elevtallet med 25 elever hvert år.

– Nå bruker vi mye av tiden på å etablere bærekraftige styringsorganer som gjør at barnehagen og skolen kan bestå, og bli drevet etter våre grunnholdninger ut at vi er direkte involvert. Og vi har fått på plass et styre bestående av dyktige Peruanere. Og det er folk med «palanka» sier Arild Espegren.

Nå er ikke spansk journalistens sterke side, men «palanka» har noe med pågangsmot og tenning å gjøre.  Og det er tydeligvis nødvendig å også i Peru. Man prøver å drive «El Mirador» i samarbeid med myndighetene, hvilket blant annet har resultert i at 3 lærere på skolen lønnes av det offentlige. Og med tilstrekkelig «palanka» er det meget mulig at det med tiden kan bli flere.

 

Les hele saken i Birkenes Avisa på papir!