Trialkklubben på Herefoss ruller videre, og på lørdag var det demonstrasjon, informasjon og påmelding. De vel 80 fremmøtte lot seg imponere av ferdighetene til ungguttene i Grimstad trialklubb.
Forholdene i den gamle hoppbakken på Herefoss var nok de verst tenkelige, for snøen lavet ned og gjorde banen de hadde laget nær sagt umulig å kjøre på. Men da ble det bakkeløp. Hvor langt opp i hoppbakken dekket med 30 cm dyp, våt snø var det mulig å komme på det sleipe føret? Og det var et par stykker som kom helt til topps med etterfølgende applaus.
Det er ikke bare å sette seg på en sykkel og kjøre i vei. Det forstår man etter å sett oppvisningen. Man må ha lisens og for å få det kreves både legeattest, teoriprøve og praksisprøve. Da er det egentlig greit å være under tretten år, for da kan mamma eller pappa hvert fall ta teoriprøven.
Ingen ulemper
– Trial er et familieangasjement, for barn og ungdom må ha foreldre med seg dersom de skal kjøre, sier initiativtaker og sokneprest Frode Eikrem, og legger til:
– Men det er også det som gjør dette til det lille ekstra når familien er sammen om noe. Det er ikke mange idretter som til de grader krever foreldredeltakelse. Og så ser vi jo at mange foreldre også får de nødvendige godkjenninger, og dermed oppstår det ofte en vennskapelig kappedyst mellom far og sønn, eller mor og datter.
Etter demonstrasjonen var bordet dekket med kaker og kaffe i Torsbuhallen. Og Frode Eikrem orienterte for interesserte barn og unge og voksne.
På skjermen lister han opp fordelene med trial, men ingen ulemper – for de finnes ikke i følge Eikrem. Det er stikkord som særpreg, identitet, motivasjon, bedre sjåfører i trafikken, god trim, sosialt for hele familien, varierende vanskelighetsgrad, balanse, kroppsbeherskelse og enda noen flere.
Gleder seg
Blant de unge håpefulle finner vi Elise og Benjamin som ser fram til å kunne begynne for fullt.
– Vi har prøvd litt på elektriske sykler, og det var veldig gøy, sier Benjamin – og det er jo forståelig når etternavnet viser seg å være Eikrem.
Martin Hauge har forventning i blikket.
– Jeg har allerede fått meg sykkel og venter bare på å komme i gang. Nå blir det mest å mekke og pusse på sykkelen, men det er gøy med motor og det skal bli gøy å utfordre seg selv, sier Martin.
– Ja, dette skal bli gøy, sier Kasper som riktignok ikke har fått utstyr enda, men gleder seg også veldig til å komme i gang.
Kan leie utstyr
Trialklubben legger opp til at medlemmene kan leie utstyr. Det er en grei måte å begynne på og se om det er liv laga. Hvis man finner ut at man vil fortsette, kan man jo kjøpe utstyr. Brukt sykkel kan man få fra 10-15 000 kroner for brukt og opp til 50 000 kroner for nytt.
I snøværet erklærte ordføreren banen uoffisielt for åpnet. Det mangler jo fremdeles noen godkjenninger.
– Til tross for at kommunen fremdeles står på ROBEK-lista og har dårlig økonomi har vi da klart å skrape fram litt midler til startkapital for klubben og dette fantastiske initiativ, sa ordføreren og overrakte en sjekk på 2.000 kroner.
Initiativtakeren på sin side er overrasket over at så mange møtte opp på en særdeles grå dag.
– Dette arrangementet kom kanskje litt tidlig. Vi kommer jo ikke skikkelig i gang før ut på våren, og har jo ikke fått godkjenning ennå. Men nå har det vært snakket og skrevet så mye om, at det var på tide å la folk få se og høre litt mere om hva det egentlig dreier seg om, sier Eikrem.
Også gledelig overrasket over listene som viser at omkring tretti meldte seg på teorikurset. Dessuten fikk klubben kontakt med åtte voksne som kunne tenke seg å være med som ledere.