Eiendomsskatten øker

TA GREP: – Nå må vi ta tak om økonomien, og ikke bare være snille som vi har vært i 20 år, sier Geir Colbjørnsen (KrF).

Ulik virkelighetsoppfatning av økonomien til kommunen.

– I fjor på den tida så vi en budsjettmessig krisemaksimering av rådmannen, der et nyvalgt kommunestyre kjøpte en idé som ble solgt godt inn. Gjennom 2016 har det sunket inn at det var helt unødvendig å ta turen innom ROBEK-lista, sier Gunnar Høygilt (H).

Birkenes kom på ROBEK-lista som følge av et budsjett med underskudd. Ifølge Høygilt er det knapt andre kommuner som har kommet inn på ROBEK av lignende grunn. De aller fleste ende opp under statlig administrasjon på grunn av et resultatmessig underskudd.

– Historie har vist oss at kommunen ender med et bedre resultat enn prognosene viser. Når prognosene nå viser at vi går i null, tyder det på et pent resultat. Derfor mener Høyre at vi kan droppe økninga av eiendomsskatt, sier Høygilt.

Den virkelighetsoppfatninga kjøper ikke varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF). Hun mener ROBEK-oppføringa gjorde at alvoret sank inn hos politikerne.

– Vi tør ikke sette ned eiendomsskatten bare fordi det går bra i år. Vi vil heller betale ned lån, og eventuelt sette ned eiendomsskatten senere, sier hun fra kommunestyrets talerstol.

Både partifelle Torbjørn Bjorvatn og Geir Colbjørnsen føler for å påpeke det samme, og sistnevnte karakteriserer Høyres budsjettforslag som uforsvarlig.

– Nå må vi ta tak om økonomien, og ikke bare være snille som vi har vært i 20 år. Det er ikke noe gøy, men eiendomsskatten er eneste mulighet til å få skuta på rett kjøl, sier Colbjørnsen.

Samarbeidspartiene får ikke uventet flertall for deres budsjett som avviker svært lite fra rådmannens opprinnelige forslag. Dermed øker eiendomsskatten med 0,6 promillepoeng.

– Hvorfor har vi eiendomsskatten? Kan det være fordi vi har store utgifter som Høyre og Fremskrittspartiet har vært med å påføre oss? Som for eksempel en stor og ny barnehage som blir drevet av en privat barnehagekjede med hovedkontor på Jersey, sier Alfred Kylland (Sp), og legger til:

– Når vi får kritikk for å øke eiendomsskatten bør politikerne gå i seg selv og se på hva vi har gjort før. Vårt ettermæle må være at vi skal levere fra oss en kommune med god økonomi og penger på fond.