Idrettslaget på Herefoss fyller 90 år i 2017, og ønsker å få laget en bok om Reidar Andreassen.
– Det Reidar og idrettskameratene presterte tilhører en annen epoke, en epoke da også toppidrettsutøvere måtte jobbe fulltid. Belønningen kom i form av ære, selvtilfredsstillelse og pokaler – ikke penger, skriver Andreas Holm, leder av Herefoss IL.
Til neste år er det 90 år siden idrettslaget på Herefoss så dagens lys. I den forbindelse ønsker Holm å hedre idrettshelten Reidar Andreassen fra bygda. En bok på 200 sider skal skrives, og idrettslaget ber om 50.000 kroner fra kommunen til arbeidet.
– Det er verdt å skrive en bok om Reidar og miljøet han tilhørte, i en tid da et stortalent fra lille Herefoss preget toppen i langrenn og satte bygdas navn på norgeskartet, skriver Holm.
Reidar Andreassen fra Herefoss var visstnok et begrep innenfor idretten på 50- og 60-tallet. Langrennsløperen fra Herefoss ble også norsk mester i friidrett ved siden av full jobb på jernbanen.
– Vi snakker om en mann som tok ekspresstoget fra Herefoss til Oslo torsdag morgen, Holmenkollbanen opp til Besserud, hentet startnummer og smurte skiene, gikk 15-kilometeren og ble nummer fem – best av de norske – og tok toget hjem til Herefoss samme kveld, poengteter Holm.
For å få det faktuelle på plass. Andreassen ble altså norgesmester på femmila i 1958 og 1960. Samme år ble han norgesmester på 10.000 meter baneløp i friidrett. Han gikk ski under Lahti-VM i 1958, under Squaw Valley-OL i 1960 og Innsbruck-OL i 1964. I 1968 ble han militær verdensmester i skiskyting. I 1963 gjennomførte han Bessegløpet på 1.16.48, en rekord som skulle stå i 51 år før den ble slått i 2014.
– Sørlandsekspressen var tilnavnet. Ingen norsk idrettsutøver har kjørt så mye tog til og fra treningssamlinger og konkurranser. Han forble bosatt i Birkenes, og viste at man ikke trenger å flytte fra Sørlandet for å heve seg i teten av norsk langrenn, skriver Holm.
Det er forfatter Thor Gotaas fra Brummundal som er klar for å føre herefossingens historie inn i historiebøkene. Gotaas har allerede intervjuet Andreassen, og lover å få boka klar til idrettslagets jubileum i 2017. Bokprosjektet har en kostnadsramme på 180.000 kroner, og det planlegges et opplag på 1000 bøker som skal selges både på Sørlandet og i hovedstaden.