Arbeiderpartiet trakk det lengste strået

GRATULERER KOLLEGAEN: Torunn Retterstøl på 3B gratulerer kollega Anders Christiansen, som blir ordfører i Birkenes de neste fire årene. – Jeg skulle gjerne beholdt deg her, men det er jo stas at du blir ordfører også, smiler hun. Birkenes får dermed sin første ordfører fra Arbeiderpartiet.

POLITIKKK. Birkenesordføreren de neste fire årene kommer fra Arbeidspartiet og heter Anders Christiansen. Det ble klart mandag kveld, etter to uker med forhandlinger på kryss og tvers.

Foreløpig er resultatet av konstellasjonen mellom Ap, KrF, Sp og Venstre begrenset til enighet om Christiansen som ordfører og Anne Kari Birkeland (KrF) som varaordfører. Alle partiene har imidlertid avtale om å sette seg sammen for å utarbeide en politisk plattform i perioden etter det konstituerende kommunestyremøtet 8. oktober.
Kveldens møte for å nedsette valgkomiteen som skal foreslå fordelingen av plasser i utvalg og komiteer vil dermed bli holdt som planlagt.

Mulighet begge veier

– Nå sitter jeg bare og smiler og gliser, sier en fornøyd Christiansen til Birkenesavisa. Han har vært rimelig sikker på at det gikk den veien den siste uka.

– Vi har hatt muligheter begge veier. I starten følte vi kanskje ikke at vi var med ordentlig i forhold til ordførervervet, men etter hvert har det gått vår vei, slår han fast.

– Har dere fått gjennomslag for tanken om politisk plattform?

– Ja, det føler jeg. Det har egentlig vært veldig mange politiske diskusjoner, og det har gått mer på politikk enn posisjoner. Denne gangen har det dreier seg mest om politikk, føler jeg.

Roser partene

Christiansen deler ut ros til alle parter som har deltatt i samtalene.

– Vi har ikke falt ut med hverandre og har hatt en god tone hele tida. Selv om media sikkert ville hatt mer, har det vært en utrolig fin prosess fra vårt synspunkt. Men det var jo litt rart å se at alle andre kommuner landa prosessene og konstatere at «her sitter vi og diskuterer fortsatt».

– Spilte AP på to hester – hadde dere samtaler begge veier samtidig?

– Nei, det gjorde vi ikke, vi har vært veldig nøye på det. Vi har mottatt henvendelser, men aldri prata med noen. Vi har bragt det videre. Fem minutter etter at vi ble tilbudt ordførervervet fra KrF ringte vi til Høyre. Så vi har spilt med åpne kort.

Pulsen stiger

– Hvordan føles det å skulle bli ordfører?

– For å si det sånn; For noen måneder siden var det mer skrekk enn fryd. Men da valgresultatene ble som de ble, og sånn som vi har jobba nå, har det vokst fram ønske og glede ved å tenke at det er mulig. Og pulsen stiger!

– Dere har lovet forandring – blir det det?

– Forandringen ligger i plattformen vi skal vedta og det er en annen måte å jobbe på enn før. Når det gjelder Høyre, var vi ikke så forskjellige når vi diskuterte økonomi. Der er vi nødt til å gjøre noe, og det var litt der vi fant sammen. Men samarbeidet med Høyre kunne blitt et vanskelig punkt i forhold til folks ønske om forandring. Når det gjelder samarbeidet med sentrum, er vi politisk mer like. Det er viktig å få gjennomslagskraft, det som er målet. Og dessuten – Birkenes har aldri hatt en Ap-ordfører, så det er allerede forandring! Vi skal jobbe videre med å få vist det.

Vil jakte gode løsninger

8. oktober er det konstituerende kommunestyremøtet, og da er Anders Christiansen på plass i jobben. Hva ønsker han å formidle til kommunestyret han skal lede?

– Jeg ønsker at vi skal ha gode og konstruktive debatter og og finne gode løsninger. Sjøl håper jeg å være et lim, et samlingspunkt for å få folk til å jobbe sammen. Det er viktig, og særlig i en sånn tid som nå.