GODT SYNLIGE: Vindmøllene skal ikke kunne ses fra Birkeland, Herefoss sentrum eller Engesland sentrum. Fra Rislå og Vatnestrøm, og dermed også de fleste hyttene rundt Ogge, vil de 175 meter høye konstruksjonene derimot bli godt synlige. Denne modellen, som viser vindmøllene sett fra Senumstadbrua, er utarbeidet av konsulentfirmaet Sweco.
NÆRING. Wiggo Svendsen og Terje Ånesland vil kjempe med nebb og klør mot en storstilt vindkraftutbygging i birkenesheiene. Mandag kveld inviterer de til stiftelsesmøte i ”Folkeaksjonen mot Vindkraft i Birkenes”.
Sist uke ble det klart at den tyske kraftgigiganten E.ONs svenske datterselskap E.ON Vind Sverige AB har bestemt seg for å søke om konsesjon for å bygge 57 vindmøller i heieområdet mellom Tovdalselva og Ogge. Møllene, som kan bli opp blir 175 meter høye, skal fordeles på Storehei (30 møller), Bjelkeberg (18 møller) og Oddehei (10 møller). I løpet av våren vil kraftselskapet sette opp en vindmålemast i hvert av de tre områdene, og resultatene av målingene vil være med på å bestemme hvor høye turbinene vil bli.
– Hvis det skulle vise seg at det blåser veldig mye, så er det ikke sikkert vi trenger så høye master, sier Martin Westin, prosjektleder i E.ON Vind til Fædrelandsvennen. Westin håper på byggestart allerede om to år.
AKSJONISTER: Wiggo Svendsen (t.v.) og Terje Ånesland, henholdsvis hytteeier og grunneier i områder som vil bli berørt av en eventuell vindkraftutbygging, vil gjøre alt de kan for å stoppe utbygginga. Mandag kveld inviterer de til stiftelsesmøte for ”Folkeaksjonen mot vindkraft i Birkenes” i kantina på kommunehuset.
– Gi heller grunneierne en solid kompensasjon for å bevare norsk, relativt urørt natur på de stedene det er svært attraktivt å utnytte vindkraften. Pengene kan tas fra subsidiene vi tvinges til å gi de tyske forbrukerne av vindkraft, foreslår Wiggo Svendsen. Han tror heller ikke vindkraftselskapene vil være drivverdige etter at 15-årsperioden med subsidier er over.
– Se på Storbritannia. Der har de sagt stopp for alle vindkraftprosjekter på land. Det er ikke lønnsomt, det er for dyrt og det er for ødeleggende, påpeker Terje Ånesland.