Ruster aldri

Gratiskonserten Fjeld og PausMUNTERT: De to ikke fullt så rustne herrene koste seg tydelig på scenen på Tobias Jorde. Mellom velkjente tekster og imponerende gitarpartier kom muntre historier fra et langt artistliv som perler på en snor.

KULTUR. De kaller seg To Rustne Herrer, men på Tobias Jorde fredag kveld beviste Ole Paus (65) og Jonas Fjeld (60 om en måned) at ryktene om rustangrepet er sterkt overdrevet.

Gratiskonserten var den tredje i rekka etter at Birkenes Sparebank bestemte seg for å åpne safen og ferdigstille utescenen på tusenårsstedet for deretter å spandere en årlig storslått kulturopplevelse på sambygdingene samme sted. I 2009 hentet banken Vamp til innvielseskonserten, mens fjorårets Thom Hell-konsert måtte flyttes inn i kulturarenaen på Valstrand. De lokale arrangørene, Åsmund Bernhard Knutson og Erik Thonhaugen i Stereo Underholdning, hadde fulgt nøye med på værmeldingene i år også, men valgte til slutt å la konserten gå utendørs.

Det skulle vise seg å være et godt valg. For da bankens styreleder Gunnar Birkeland kunne ønske velkommen, hadde mer enn tusen mennesker funnet seg en plass på gressbakken foran scenen, og da ”The Voice”-toer Aleksander Walmann avsluttet sitt oppvarmingssett, var det kommet enda noen hundre. De fikk være med på bankens hyllest av Birkenes ILs fabelaktige fotballjenter, som tok andreplassen i årets Norway Cup, før de drevne sang- og gitarherrene gikk på scenen.

Mye humor

En drøy time seinere hadde publikum fått høre ”nasjonalsanger” som ”Hun kom som en engel”, ”Mitt lille land”, ”Drammen i regn” og ”Innerst i sjelen”. Om sistnevnte kunne opphavsmannen Paus fortelle at ikke et ord i teksten var sann. Så fortalte han om oppveksten på Elverum, ”ei grøft øst for Hamar der det er minus tjuefem grader ti måneder i året, og de to siste månedene regner det, det kaller de sommer”. Latteren bølget over gressbakken også da Paus fortalte om sitt første møte med Fjeld på Finnskogen i 1976 og da han skulle besøke gitarkompisen, som egentlig heter Terje Jensen, hjemme på Konnerud utenfor Drammen for første gang.
– De eneste som finner fram til Terje Jensen på Konnerud er de som kjører feil, sa Paus.
Verken han eller Fjeld kjørte feil fredag kveld. Duoen er blant de mest erfarne og ettertrakta artistene i Norge. Hvorfor, beviste de gang på gang under seildukstaket på Tobias Jorde. Publikum svarte med stående applaus og fikk en liten eksklusiv tomannskoropptreden som ekstranummer.

Hyggelig gjensyn

Det var en godt fornøyd Ole Paus vi møtte backstage etter konserten.
– Vi hadde gledet oss til å komme hit, og det var jo utrolig mye folk, da! Det virka som de koste seg også, syntes Paus, som kunne fortelle at Birkelandkonserten var den første konserten duoen holdt sammen på en god stund.
– Det ble et veldig hyggelig gjensyn. Vi er jo så heldige at vi er ganske etterspurte begge to, så det blir liksom ikke tid til så mye samarbeid nå. Men vi har lyst til å jobbe mer sammen. Det er noe spesielt mellom oss som vi ikke opplever sammen med noen andre musikere, sa Paus og røpte at han og Fjeld skal være med i hver sin TV-serie i høst.
Også arrangør Åsmund Bernhard Knutson var mer enn fornøyd med konserten.
– Kjempemoro! Alle har kost seg. Det gøyeste var alle folka og det fine været. Artistene gjorde akkurat det jeg forventa, så ble det magisk med alle folka på gressbakken der.