LHL vil lage Petanque-bane på Tobias Jorde

PETANQUE. LHL Birkenes ønsker å lage en petanque-bane i dette området av Tobias Jorde. Sissel Thorkildsen er leder av LHL Birkenes og initiativtaker for det nye tilbudet, som hun mener er en sosial og god trening for mange.

LHL Birkeland, med Sissel Thorkildsen i spissen, ønsker å få på plass en Petanque-bane på Tobias Jorde. Av kommunen har de fått mulighet til å bruke et område av Tobias Jorde. Der vil de på nyåret sette i stand en grusbane på 4×15 meter til formålet.

Petanque er kanskje ukjent for mange. Det er et boulespill, beslektet med boccia. Det spilles med stålkuler på grus, hvor målet med en kamp er å komme nærmest «grisen», som målkulen ofte kalles. Man teller poeng når alle kulene er kastet. Det antallet kuler du har nærmere «grisen» enn motstanderen gir deg poeng. Petanque spilles ofte i parker, og er mest utbredt i Sør-Frankrike. Petanque spilles 3 mot 3, 2 mot 2 eller 1 mot 1.

Foreningen LHL jobber for mennesker med hjerte-, kar- og lungesykdom, allergi, hjerneslag, afasi og deres pårørende.

– Hvorfor akkurat Petanque, spør vi.

– Ideen fikk vi fra LHL i Vanse, hvor de har tilsvarende tilbud. Her er det en gjeng på 40 personer som samles til jevnlige treninger. Det er en aktivitet som passer alle, uansett alder, om man er handicappet, sitter i rullestol eller går med krykker. Det er en sosial aktivitet som gir god trening. Etter planen satser LHL på å arrangere samlinger fast en gang i uka.

– Det er et grats tilbud, og for de som ikke har kuler selv, så vil det være mulig å få låne på biblioteket. Jeg vet også at «Bua» har kuler til utlån, sier Thorkildsen.

Kostnaden på banen er 50.000 kroner, og Birkeland Jord & Anlegg skal etter planen i gang med arbeidet på nyåret. LHL har imidlertid en utfordring i forhold til det økonomiske. De har fått 5000 kroner fra Birkenes Sparebank, men har altså et stykke igjen til målet på 50.000 kroner.

Nå håper Sissel at noen av næringslivet ser verdien av tilbudet, og vil være med og bidra.

– Nå må vi tigge penger for å få det til. Vi er åpne for donasjoner, det er bare å ta kontakt, sier hun.