Jann tok rekordlaksen

Jann Grødum med storlaksenREKORDLAKS: – Når en driver og fisker litt, så er det jo klart det er gøy å få stor fisk, sier Jann Grødum. Han er ikke sikker på om 13-kilosruggen er ny rekord i Tovdalselva, men det er det, i alle fall i nyere tid. Den gamle rekordlaksen var på 12,6 kilo, tatt på flue i Boenfossen i slutten av august 2008.
Jann Grødum med storlaksen

REKORDLAKS: – Når en driver og fisker litt, så er det jo klart det er gøy å få stor fisk, sier Jann Grødum. Han er ikke sikker på om 13-kilosruggen er ny rekord i Tovdalselva, men det er det, i alle fall i nyere tid. Den gamle rekordlaksen var på 12,6 kilo, tatt på flue i Boenfossen i slutten av august 2008.

FISKE. Etter en nesten to timers kamp som inkluderte røket snøre lyktes Jann Grødum i å få lempet rekordlaksen på 13 kilo på land. Det var hans andre storfangst på to dager.

Denne historien skulle egentlig hatt tittelen ”Fin fredagsfangst” og handlet om hannlaksen på 8,3 kilo som pensjonisten fra Speiderveien på Birkeland halte opp fredag morgen i åttetida. Lørdag morgen ringer imidlertid journalistens mobiltelefon. Det er Jann Grødum.

– Du snakket noe om fredagsfangst i går, sier han.
– Ja, jeg hadde tenkt å kalle saken noe sånt.
– Nå har jeg fått en som er større.
– Javel? Hvor stor er den?
– Tretten kilo.
– Tretten kilo???
– Ja, fiskevekta mi går bare til ti kilo, så jeg måtte låne ei annen vekt, og den viste tretten kilo.
– Det er jo ny rekord.
– Ja, det er kanskje det?
– Hvor tok du den?
– Samme sted som den i går, nedforbi grustaket på Høigilt. Men denne tok jeg på flue (”fredagslaksen” ble tatt på mark, journ. anm.), forteller den ivrige laksefiskeren som holdt på i nøyaktig en time og femti minutter før han fikk rekordlaksen på land. Og det skjedde ikke uten dramatikk.
– Da jeg hadde fått den helt inn til land og den lå med hodet oppe av vannet, ferdig kjørt, så røyk snøret, forteller storfiskeren. Han hadde imidlertid kleppen under armen, bykset ut i vannet, fikk lagt den ene armen rundt storlaksen og satte kroken i den rett under gjellene.
– Så fikk jeg hivd den på land så fort jeg kunne, gliser 74-åringen, som har fiska siden han var 16-17 år, stort sett i Tovdalselva, og helst i sone 3, mellom Boenfossen og midten av Flakksvann. I fjor trakk han opp til sammen 90 kilo, med en gjennomsnittsvekt på fire kilo! Han gleder seg stort over at laksen er tilbake for fullt i Tovdalselva, og har ingenting imot å få selskap på favorittfiskeplassen.
– Nei, det er bare moro, smiler Jann Grødum.