Polen-dugnadene i gang

I løpet av høsten, vinteren og våren skal hver niendeklassing ved Valstrand skole samle inn 7.500 kroner til neste års Polen-tur. Det krever betydelig dugnadsinnsats. Allerede under Birkelandsdagene i august var elever og foreldre i gang. I september har nok de fleste birkelendinger fått en telefon eller en niendeklassing på døra med spørsmål om å kjøpe sekker med dopapir eller tørkepapir. I november skal elevene hjelpe Lions med å selge lodd, side om side med småkaker, karameller og Polen-komiteens adventskalendere. I desember er noen av elevene på plass med kake- og karamellbokser under Jul på Grasham, før det blir en liten dugnadspause fram til mars, da andre omgang av dopapir- og tørkerullsalget foregår. I mai er det maiblomster som skal omsettes.
— 7.500 kroner er mye penger?
— Det er det, men det er jo fordi alle skal ha muligheten til å delta og ikke hindres av økonomien, opplyser leder av årets Polen-komité, Heidi Nyhaven. Hun minner om at adventskalenderne er nettopp dét, og ikke årskalendere, som de Birkeland Musikkorps selger.
— På våre kalendere kan du åpne ei luke hver dag i adventstida og vinne en premie dersom du har riktig nummer på kalenderen din, forklarer Heidi. Hun har inntrykk av at elevene blir tatt godt imot av bygdefolket når de kommer på dørene og fallbyr sine dugnadsvarer.
— De blir tatt imot med åpne armer. Dette er seriøst og kjent blant folk, og dopapir og strøsand er jo noe alle trenger, sier hun og legger til at det er vanlig at elevene klarer å samle inn hele summen de er pålagt.
— Det har ikke vært det store problemet, så vi satser på det i år også, sier Heidi Nyhaven.