Brann på Valstrand

Brann på Valstrand

Fredag formiddag i 12.30-tida brøt det ut brann i taket på fyrrommet på Valstrand skole. Det var vaktmester Elmo Harrendran som varslet brannvesenet etter at naboer hadde slått alarm.

— Jeg fikk melding på telefonen på morgenen om at flisfyringsanlegget ikke var helt i orden, så jeg ringte leverandøren som sa at de jobbet med saken og skulle sende en elektriker. Så ringte en nabo og sa at det røyk kraftig rundt fyrrommet. Da gikk jeg ut og så at det brant oppunder taket ved pipa, forteller vaktmesteren, som varslet brannvesenet før han selv gikk i gang med slokkingsarbeid. Mannskaper fra KBR (Kristiansand brann og redning) var på plass i løpet av kort tid, og klarte å slokke brannen før den rakk å utvikle seg. Det var likevel en skremmende opplevelse for elevene.

Redde elever

— Jeg tenkte: «Hjelp! Brenner skolen ned?», forteller 8. klassingen Philip Nygård.

— Vi merka først at det lukta svidd inne i klasserommet. Så ringte det ut, og da var det nesten ingen som hørte brannalarmen på grunn av skoleklokka. Men lærerne kom og sa at vi måtte ut alle sammen, forteller klassevenninnen Ida Camilla Aase. Etter at brannvesenets folk hadde sjekket at det var trygt å sende elever og lærere tilbake til klasserommene var det vanlig undervisning igjen.

— Da ble vi litt letta, for det var mange som hadde bager og sekker og andre ting liggende inne i klasserommet, forteller Mariza Mitrushi.

Avtrekksrøret for varmt

Brannårsaken er ennå ikke klar, men trolig har bjelkene i yttertaket på fyrrommet blitt antent av avtrekksrøret fra flisfyringsanlegget.

— Anlegget sier at det har vært for dårlig oksygentilførsel i forbrenningsprosessen. Da blir røyken for varm, opplyser Elmo Harrendran. Han regner med at det vil ta noe tid for anlegget kan startes opp igjen. I mellomtiden varmes skolen opp av det gassdrevne reserveanlegget, som starter automatisk når flisfyringsanlegget stopper. Det skal ikke ha vært fare for gasseksplosjon, opplyser Ivar Aanesland i Birkenes brannvesen.