Etter den søte kløe kommer den sure svie, er det et ordtak som heter. I fjor kunne vi gå på ski fra november til slutten av april. I år er det bare de ivrigste som har fått brukt skiene mer enn en gang eller to, hvis de ikke har hytte på fjellet, da. Da har de i tillegg fått ekstra trening for både rygg og armer, gjennom å grave fram hytta, fra inngangsdøra til pipa. Tre meter snø på flatmark er ikke hverdagskost verken på Hovden, Bortelid, Ljosland eller hvor det måtte være av hytteområder på Sørlandet.
Nå er det selvsagt ikke alle som er like glade i gå på ski. Vi ser heller ikke bort fra at det kan være ganske mange som foretrekker regn framfor snø også vinterstid. Men vi tror vi har de fleste sørlendinger med oss når vi kommer med et aldri så lite hjertesukk over «møkkaværet» – unnskyld uttrykket – landsdelen har vært belemret med denne vinteren. Ikke kan vi skylde på noen heller. Det er jo ikke meteorologenes feil at det regner hele tida.
Tirsdag kunne Fædrelandsvennen melde om at det aldri har vært målt så mye nedbør på Kjevik siden målingene startet i 1946. Til sammen kom det 271 millimeter regn denne måneden. Normalen er 80 millimeter. Det var ikke stort bedre i desember og januar. Normalt skulle det kommet totalt 300 mm nedbør i de tre månedene. Det kom 842 mm. Hadde alt kommet som snø, hadde brøytekantene vært mer enn åtte og en halv meter høye.
At sola i tillegg har glimret med sitt fravær siden lenge før nyttår gjør ikke humøret bedre for værsyke sørlendinger. Enkelte gløtt har det riktignok vært, men de har stort sett blitt hurtig etterfulgt av regnbyger. Nå er det kanskje lov å håpe på litt mer sol. Ifølge Fævennen kan nemlig meteorologene fortelle at østaværet skal snu.
”Østa glette gir våt hette. Vesta klare vil lenge vare”, er det et værtegn som sier. Kort fortalt: Når et stort nedbørsområde passerer fra vest mot øst og det er gløtt av blå himmel i øst, kan vi vente oss nedbør, eller «våt hette». Begynner det derimot å klarne opp i vest, ser vi slutten på skyene, og nedbøren vil gi seg etter hvert som skyene forsvinner østover. Hvor lenge klarværet holder seg, sier ikke ordtaket noe om. Men det er lov å håpe.
Tilbake til skiforholdene: På denne tida i fjor lå Fjellskårløypa på Tveide og lokket med nykjørte spor og blåswixføre. Nå tør ikke løypebasene kjøre rundt av frykt for å stå fast i regntunge myrer og overvann. Alt er imidlertid ikke beksvart. Fra både Toplandsheia og Engesland meldes det om godt skiføre. Det er med andre ord gode muligheter for å få testet skiene for de som har vinterferie og tilbringer den i Birkenes.
Fortsatt god ferie!