Røyland Gård i finalen til å vinne Norges største lokalmatpris

IMPONERENDE. Gunnar Sagstuen og Pernille Vea på Røyland Gård er nå i finalen, sammen med fem andre produsenter, til å vinne Norges største lokalmatpris i år. (Foto: MENY)

Bygdas lokalmatprodusent Røyland Gård er blant seks finalister i MENYs Matskattstipend 2025, Norges største lokalmatpris. Her konkurrerer de om totalt 600 000 kroner.

– Røyland Gårds fryste blåbær i spann har blitt en stor suksess i MENY-butikkene, men produsenten klarer i dag ikke å dekke etterspørselen. Med støtte fra Matskattstipendet håper de å kunne skalere opp og tilby enda flere kunder smaken av ekte, ville norske bær, opplyser kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i MENY i en e-post til BA.

(Foto: Pernille Vea)

Det er dette prosjektet med bærmottak og fryste blåbær på spann som Røyland Gård nå er kommet til finalerunden med i Matskattstipendet 2025.

– Røyland Gård ønsker å opprette et sentralt bærmottak med optisk rensing, samt flere bærsentraler rundt om i landet. Dette for å få høyere og mer stabil råvaretilgang, utnytte ville bær og motivere til blåbærturer. I tillegg betyr det flere rene, norske bærprodukter på markedet, inkludert frosne blåbær-spann hvor Røyland Gård ikke klarer å dekke etterspørselen, står det i presentasjonen av finalistene.

(Foto: MENY)

– Røyland Gård, Birknes kommune, Indre Agder lager syltetøy, geleer, drikke, sirup og fryste bær i spann – med ønske om å bruke uutnyttede ressurser og ville bær, hageepler og granskudd. Kvalitet og renhet er et stikkord med mål om å unngå konserveringsmidler og unaturlige tilsetningsstoffer. Røyland Gård har fått utmerkelser som Årets lokalmatgründer og Årets lokalmatambassadør.

De øvrige fem finalistene Matstipendet 2025 på 600.000 kroner, er Aron Mat i Tromsø, Bringebærlandet ved Drøbak, Hol Ysteri i Hallingdal, Jerseymeieriet på Bryne og Åkre Gård i Hardanger.

– MENY ønsker å bidra til regjeringens mål om 25 milliarder kroner i omsetning på lokalmat innen 2035 – en dobling fra i dag.

– Lokalmat er ikke en ubetydelig nisje, men stadig en mer sentral drivkraft i fremtidens mat-Norge, sier MENY-sjef Rannveig Krane.