BIL 100 år – jubileums-utstillinger på biblioteket gjennom hele året

FØRST UT. Langrennsgruppa er første gruppe ut med utstilling på biblioteket i anledning idrettslagets 100 års jubileum. Senere i år får de andre gruppene sin mulighet til å vise seg frem med egen utstilling i bibliotekvinduet.

Birkenes Idrettslag fyller 100 år i år. Den store jubileumsmarkeringa er ikke før i november. Men bygdefolket vil på flere måter kunne merke seg at idrettslaget jubilerer. Gjennom hele året vil det bli spennende markeringer i regi av de enkelte gruppene i idrettslaget.

En av markeringene er en utstilling i bibliotekvinduet. Hver måned vil de forskjellige gruppene være ansvarlig for hver sin utstilling. Først ute er langrennsgruppa, som like før helgen fikk satt opp sin utstilling som viser utstyr og historie fra gruppa. Utstillinga til langrennsgruppa vil stå fremme hele måneden, frem til skiskyttergruppa overtar stafettpinnen i februar. Slik bytter de på ut året til alle gruppene har fått presentert seg.

Langrennsgruppas utstilling tar for seg ski, utstyr og bekledning fra tidligere tider i skisporten og frem til dagens utstyr. Mye er hentet fra Arvid Falanders skimuseum. Det vises også frem effekter og bilder fra da Birkenes IL arrangerte Ski-NM i 1963.

LEDER. Tor Olav Svaland har vært med siden langrennsgruppa ble startet for snart 10 år siden. Nå er 22-åringen leder av gruppa, og brenner for å gi barn og unge et godt miljø, og gode treningsmuligheter.

– Nå er det 15 aktive løpere i alderen 9-18, forteller langrennsgruppas leder Tor Olav Svaland. Selv har 22-åringen vært aktiv i gruppa, og satset på langrenn frem til han reiste i militæret.

– Skigruppa har treninger hver onsdag, og arrangerer i tillegg karusellrenn gjennom vinteren. Utover det så har vi noen «happeninger» gjennom sesongen. Det kan være triathlon, volleyball, eller en Danmarkstur for eksempel, forteller han.

Nora Fauske Heia og Othelie Håbesland Holm er blant de som satser mest i gruppa, og de to ungdommene har selv engasjert seg som trenere for de yngre langrennsløperne.

Han forteller selv at langrennsgruppa var en viktig del av hans oppvekst, og at han valgte å bli leder i gruppa for å kunne bidra til at de yngre fikk samme mulighet som han selv.

– Jeg ville gi litt tilbake, og jeg liker å jobbe med barn og unge. Jeg liker fortsatt å gå på ski, og går mye, men jeg satser ikke på det lengre, forteller den ivrige gruppelederen, som selv var blant ungdommene som var med fra starten av langrennsgruppa for snart 10 år siden.

– Vi var veldig mange med i mitt kull den gangen. Nå er det flest av de yngre som er med i gruppa, sier Tor Olav.

Tor Olav er en aktiv kar med mange jern i ilden. Lærerstudenten jobber også noe på både Valstrand og Birkeland skole, i tillegg jobber han noe på Scanflex, og på omsorgsboligene på Digerhaug. I den grad det ikke skulle være nok er han iblant instruktør på treningsstudioet Pust og Pes, eller han leier seg tidvis ut som «handyman» til 4-5 lokale firmaer. Det virker ikke som den engasjerte skientusiasten har vondt for å fylle dagene sine.