Idrettspresidenten på besøk

ENØKSTØTTE. Birkenes Idrettslag vurderte energiøkonomiserende tiltak, men ble overrasket da de oppdaget at det ikke var støttetiltak for slike investeringer for idrettslag. De løftet frem saken for idrettskretsen og idrettspresidenten sist mandag. Fra venstre varaordfører i Birkenes Anders Christiansen, fylkesordfører Arne Thomassen, leder i Birkenes IL Salve Eieland, organisasjonssjef i Agder idrettskrets Stein Bø-Mørland, idrettspresident Berit Kjøll og nestleder i Agder idrettskrets og ordfører i Farsund Arnt Abrahamsen. (Foto: Wenche Flaa Eieland)

Idrettspresident Berit Kjøll avla Birkenesparken et besøk sist uke. Hun var invitert av Birkenes idrettslag for å lytte til deres tanker rundt støtteordningene, og da særlig i forhold til energiøkonomiske investeringer.

Det var idrettslagets leder og nestleder, Salve Eieland og Hilde Høygilt som møtte Berit Kjøll og resten av delegasjonen i Birkenesparken. Foruten Kjøll var også fylkesordfører Arne Thomassen og flere representanter fra Agder Idrettskrets med på møtet.

– Foranledningen til dette møtet var at vi ved nyåret skulle reforhandle strømavtalene. Vi så at idrettslaget fremover må belage seg på mer enn en dobling i strømutgiftene. Fokuset ble da på energiøkonomiserende tiltak, forteller Salve Eieland.

Tidligere har strømkostnadene vært på om lag 160 000 kroner i året. Ved tegning av ny avtale stipuleres strømkostnadene nå til 330 000 kroner. Dermed tenkte idrettslaget på alternative tiltak, og det ble diskuterte solcellepaneler i Birkenesparken. Alternativene var enten bakkemontert anlegg i området ned mot skiskytterløypa eller på idrettshuset.

– Jeg tok det for gitt at det var støtteordninger til slike tiltak og ble veldig overraska når det viste seg å ikke stemme. Vi jobber nå derfor med å kunne få støtte fra spillemidlene og fra Enova til energiøkonomiserende tiltak, forteller Salve videre.

– Idrettsforbundet ønsker å være med på det grønne skiftet. Agder Idrettskrets fanget opp at vi jobbet med disse utfordringene. Idrettskretsen tok derfor med seg idrettspresident Berit Kjøll og ba om å få komme og høre på vår problemstilling.

ILDSJELER. Idrettspresidenten foreviger Salve Eieland og Dagfinn Birkenes ved «ildsjelsteinen». (Foto: Wenche Flaa Eieland)

– Det var idrettsforbundet som spurte om å få komme hit, og de er interessert i å løfte frem vår sak, som angår mange i samme situasjon, sier Salve.

Salve forteller at anlegget ikke er detaljplanlagt, men at de først må sondere i forhold til støttetiltak.

– Vi kan ikke gå for det før vi vet mer om eventuelle støtteordninger. Det kan bli en millioninvestering og da må støtten ligge i bunn, forklarer han.

Noen mener kanskje at Kjøll kom her som en del av hennes valgkamp før idrettstinget, men det var aldri noe fokus ifølge Eieland.

– Hun har en sentral posisjon nå, men uavhengig av valget så vil hun sitte som leder av en europeisk komite for idretten i forhold til det grønne skiftet. Det vil derfor jobbes videre med denne problemstillinga helt uavhengig om Kjølls skjebne i kommende idrettstingsvalg, sier han.

– Vi hadde en åpen dialog om problemstillinga. Tilbakemeldingen vi fikk var at dette var en innertier med tanke på aktuell problemstilling, og at saken kan være en brekkstang for å få endring, og støtta inn i systemet. Nå er veien videre at idrettsforbundet jobber inn mot departementet, får det inn i Enova-systemet. Deretter at det blir avsatt midler til det, forklarer Salve.

Salve fikk også anledning til å vise Idrettspresidenten rundt på anlegget, og hun fikk hilst på flere av idrettslagets ildsjeler, og han forteller at hun var veldig imponert over hvordan idrettslaget ble drevet, og graden av dugnadsaktivitet.