Sterke møter mellom mennesker og dyr

I EN TRYGG FAVN. Berit Markussen koste seg med tåtelammet, og man så gleden i hele kroppen hennes da hun holdt i det nye livet på gården.

Det er vår og lammetid i fjøset på denne tiden av året. Dette benyttet Aktivitetssenteret på Birkeland seg av, da de nettopp var på besøk hos en trivelig familie, vertinne og deres lam og sauer. Mennesker og dyr i varmt fellesskap på gården til Carina Håbesland Holm og Ole Petter Holm på Håbesland ble en flott opplevelse.

Våren er tiden da nye dyr kommer til, og åpner øynene for første gang inn i en ny spennende verden. I sauefjøset på gården på Håbesland, er det vertinnen Carina som denne dagen tar imot glade pensjonister og beboere ved Birkenes sykehjem.

VERTINNA. Carina Håbesland Holm viste frem dyrene og tåtelammet og man så tydelig på vertinna at hun var flink med både folk og dyr.

Sprudlende, glade mennesker nærmest hopper ut av den lille turbussen, og er spente på å møte de små lammene. Inne i det koselige fjøset møter den eldre garde breking og lyder fra lam og sauer. Noe skeptiske selvsagt til alle disse nye menneskene. De er først litt redde og trekker unna, men det tar ikke lange tida før dyra venner seg til utstrakte hender fra de besøkende som vil kjæle og mate dem.

Å se gleden i ansiktene til de eldre menneskene er en gave i seg selv, ved et slikt besøk. Smil brer seg i ansiktet, fortellinger fra yngre dager kommer frem mellom de besøkende og det er terapi av ypperste merke.

VARME MØTER. Martha Flaa (i midten) og de andre seniorene fikk noen gode opplevelser i sauefjøset på Håbesland.

Ikke alle lamma er ønsket av sin mor da de kommer til verden. Disse blir tatt vare på av de som eier dyra, og blir kalt tåtelam. Disse blir veldig fort tamme og kan gå i beina på matmor hele tiden.

Også hos Carina og familien, er det ett lite sjarmerende vesen i ull som småbræker og vil ha oppmerksomhet.

MØTE MELLOM DYR OG MENNESKER. Berit Markussen og Ingemund Andreassen i front, da de får kontakt og klappa søya med tre lam.

Og den søte lille «ulldotten» får fort kontakt med de eldre, og det er gjensidig. Flere av de besøkende får holde lammet, og dyret koser seg stort, med kos fra eldre trygge hender og litt godsnakking.

BA har stor glede av å se dyr og mennesker møtes på denne arenaen i fjøset. Disse eldre har mange aktiviteter de er med på, blir vi fortalt. Men det å møte dyr er noe spesielt, det er ofte den beste medisin for menneskesinnet, uansett alder.

KVILE PÅ EIN TRYGG ARM. Ingemund Andreassen og fjøsets sjarmør fant tonen fort, og her koser de seg begge to.

– I vår har vi 30 voksne dyr her og 40 lam, kan Carina fortelle. I tillegg venter vi på rundt 20 små nøster til, for noen av søyene er fortsatt drektige.

Om besøket forteller hun videre.

– Det er så utrolig stas å få besøk av de eldre at jeg nesten ikke kan få sagt det godt nok. Dette er tredje gang de er på besøk her, men første gangen etter corona-tiden. Jeg jobber ved Tveide kulturbarnehage, men har også ekstravakter på sykeheimen og i eldrebustandene. Derfor kjenner jeg jo alle sammen veldig godt, forteller vertinna.

Anne-Karin Haugstulen Tveide leder for Aktivitetssenteret forteller oss at de skal ha flere aktiviteter og turer utover våren. Sommerfesten med grilling er visstnok ett av høydepunktene i året for denne gjengen og andre.

Etter en liten time i fjøset blir gjestene bedt inn i bryggerhuset. I det svært trivelige rommet med bakerovn blir vi alle servert kaffe, hjemmelaget saft og rykende ferske lapper.

GODE VENNER MED EN GANG. Sigmund Retterholt har sjøl vært bonde i yngre år. Her fikk han og tåtelammet nærhet og kontakt med en gang.

Trivselen og praten går rundt bordet, og svært fornøyde besøkende nyter godt av gjestebudet hos Carina.

Til slutt må jeg sitere min sidemann rundt bordet, Sigmund Retterholt.

– Mi he det altså så godt og greit her i Birkenes, som ingen andre kan ha det. Mi blir stelt og dulla med heile tia. Bare å komme inn i ett fjøs igjen er veldig fint, forteller den tidligere vegdølen og bonden fra Retterholt.