Brit Kalnæs er ny leder for Sanitetskvinnene i Birkenes

 

Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) sin lokale forening i Birkenes fikk i februar ny leder. BA møtte 66-åringen Brit Kalnæs for en prat.

NKS jobber for kvinners helse og livsvilkår, barn og unge, og trygge lokalsamfunn. De er også en pådriver og søker politisk innflytelse både om helse- og omsorgstjenester og inn mot forskning og prosjektstøtte.

Brit er opprinnelig fra Oslo, men flyttet til Birkeland i 1986. Hun har ett barn og er gift med Kjetil Tobiassen. Hun er utdannet helsearbeider og har over 35 år bak seg i yrket. Hun har alltid vært ett organisasjons menneske forteller hun, og har jobbet som hovedtillitsvalgt for de ansatte i Birkenes kommune i over 15 år.

– Jeg har alltid vært glad i organisasjonsarbeid og følte et kall til dette da jeg begynte som hovedtillitsvalgt her i kommunen. – Jeg er en engasjert kvinne på flere områder, og da jeg ble pensjonist ønsket jeg å bidra i det frivillige arbeidet i bygda. Jeg var også den som startet opp håndballen for de yngre i kommunen for første gang, tilbake i 1990.

– Jeg fant tidlig ut at Sanitetskvinnene her i bygda er noen fantastiske kvinner og har gjort et fantastisk arbeid i mange år. Derfor bestemte jeg meg for å vie min tid hos dem. Jeg meldte meg inn for litt over ett år siden, og stortrives. Da vi hadde valg nå i februar på årsmøtet ble jeg spurt om å være leder, noe jeg takket ja til.

– Min mor var svært engasjert i NKS i mange år, og det var nok litt av grunnen til at jeg nå ønsket dette selv. Men jeg er fortsatt veldig fersk og har fortsatt mye å lære, forteller lederen oss.

Med seg i styret har hun Tove Endresen, Rigmor Sund, Kari Hansen, Randi Harstad og Berit Gauslaa.

Hva er det som driver deg og de andre i Sanitetskvinnene? Og kan du fortelle litt om det dere holder på med, og hva dere støtter opp om.

– Vi bidrar med ulike ting hele året. Nå nylig lagde vi de årlige fastelavnsrisene, som ble svært populært. På to dager solgte vi ut alt vi lagde, og fikk inn hele 22 000 kroner.

– Av andre faste gjøremål er at vi kjøper inn Maiblomster hvert år. Disse får de unge musikantene i bygda av oss igjen gratis. Så selger de disse og får all inntekten selv, og dermed støtter vi deres store interesse.

– Vi har den årlige basaren hvor det alltid er stappfullt med folk, og her får vi inn bra med penger. Vi har pølsefesten med frukt på ungdomskolen på Valstrand, noe som er veldig populært. I tillegg har vi «bøttelotteri» flere ganger året ved butikkene, hvor vi får inn penger på loddsalget.

– Vi har også planer om å starte små sanggrupper for de eldre på eldresenteret. Dette er i planleggingsfasen. I tillegg har vi startet med sangkvelder på Aktivitetssenteret.

– Inntektene våre deler vi ut til forskjellige organisasjoner i bygda, som sårt trenger noen ekstra kroner.

– Selv må jeg innrømme å være litt stolt over da jeg foreslo at vi kunne bidra til en bålpanne hos «Fredds Åpen Garasje». Dette gjorde vi, og jeg delte dette på Facebook-siden «Se hva som skjer på Birkeland», og fikk nærmere 300 liker-trykk. Det fortalte oss at det var en riktig ting å støtte opp om, og en populær ting å gjøre, forteller Brit stolt.

Brit jobber fortsatt som tilkallingsvikar i kommunen etter at hun ble pensjonist, og trives fortsatt med jobb og sin nye hobby hos Sanitetskvinnene.

Avslutningsvis forteller hun om et ønske og en plan Sanitetskvinnene har.

– Vi ønsker flere medlemmer velkommen hos oss, og spesielt yngre kvinner er hjertelig velkommen i fellesskapet vårt. Vi er ikke på sosiale medier enda, noe jeg har tenkt å begynne med, slik at vi blir med synlige, avslutter den hyggelige sanitetskvinnen.

NKS er landets største kvinneorganisasjon og har per i dag 43 000 medlemmer. I Norge er det over 600 lokallag rundt i landet.