– Hva vil dere bli husket for i Birkenes?

ENGASJERT. Tove Rasmussen er styreleder i Motvind Sørvest, medlem i Venstre, Den Norske Turistforening og Naturvernforbundet. Hun er en av de som har signert dette leserinnlegget. (Foto: Privat)

Ordfører Gyro Heia (SP) i Birkenes vil ha ny kommunal behandling av utsettelse for konsesjonen for Oddeheia og Bjelkeberget vindkraftverk, en konsesjon omfattet av Stortingsvedtak juni 2020 om ikke å gi forlenget frist for igangsettelse. I strid med Stortingsvedtaket – og med flere grunneiere som har trukket seg fra avtalen – vedtok formannskapet denne uken likevel en innstilling til kommunestyret om å gi RWE utsatt frist for igangsetting.

Heiene i Birkenes, faktisk hele østre deler av Agder, er i dag urørte landskap. Det er områder med store naturverdier, og det er flittig brukte turområder for befolkningen i mange kommuner. Området rundt LOTs hytte på Trotto er et eksempel. Norge var i førersetet da FNs Naturavtale ble vedtatt i Montreal i desember 2022. Avtalen sier at vi skal stoppe nedbygging av natur nå, verne 30 prosent av all natur på jorda – og vi skal restaurere 30 prosent av ødelagt natur innen 2030. FN har identifisert tre likeverdige kriser; natur, forurensing og klima. En krise kan ikke løses ved å forsterke en annen. Vi har også knyttet oss til Europeisk Landskapskonvensjon.

Vi opplever for tiden økt utbyggingspress grunnet høye energipriser, noe som gir mer lønnsom utbygging for den som investerer. Næringsliv og husholdninger sliter med kostnadene. Men det er høyst usikkert om mer vindkraft i Norge vil gi oss lavere priser i et europeisk kraftmarked i ubalanse og med stor kapasitet for utveksling.

Det som derimot er sikkert – er at unik og verdifull natur ødelegges for alltid. Det som også er sikkert, er at ordfører og flertallet i formannskapet vil overlate denne naturen til RWE. RWE AG er et multinasjonalt energiselskap. Nå i vinter har vi lest nyheter om selskapets fjerning av en landsby i Tyskland for å utvinne kull. De har også anlagt søksmål mot den nederlandske stat med erstatningskrav 1,4 milliarder euro fordi man vil legge ned et kullkraftanlegg. RWE er dessuten part i regjeringens Tysklandsavtale vedrørende storstilt hydrogensatsing. Dersom ordfører og formannskap tror at Birkenes kommune i møte med denne giganten vil ha noe å si for videre utfall dersom utsettelse blir gitt – er det i beste fall naivt.

Så, ordfører og kommunestyre i Birkenes. Hva vil dere bli husket for? Vil dere være de som tok ansvar for natur og innbyggere – eller de som satte alt i spill, de som ofret så mye for så lite?

 

Tove Rasmussen

Motvind Sørvest

 

Reidun S. Forbes

Lillesand og Omegn Turistforening (LOT)

 

Peder Johan Pedersen

Naturvernforbundet i Agder

_____________

Leserinnlegg