Kommunens nye ernæringskokk Ruby (25): – Smak er jo viktig, men også tilpasset mat

Ruby Anna Langeid fra Herefoss er kommunens nye ernæringskokk, eller institusjonskokk som det het tidligere. BA har tatt en prat med kokken på hennes nye arbeidsplass, om den nye jobben og hennes kjærlighet til mat og presentasjon.

25-åringen bor på Herefoss sammen med samboer og deres to gutter. Hun ble ansatt som ny kokk i november i fjor, og har tidligere jobbet på Høvågheimen. Hun startet opp med to år på Lillesand videregående og gikk deretter ut læretiden på Høvågheimen. Der jobbet hun også de siste årene, frem til Birkenes kommune kapret hennes kokkeferdigheter.

– Jeg er ansatt i en 50 prosent stilling her på kjøkkenet, men jobber nærmere 100 prosent en periode nå, da det er litt mindre bemanning enn normalt. Derfor er det svært hektiske dager, men det er også noe jeg trives med, innleder herrefossingen.

– Maten vi serverer her skal være variert, sunn og tilpasset brukerne våre. Dette er noe av det jeg er med på å jobbe med her på kjøkkenet. Ellers er en av mine hovedoppgaver å pakke maten ut til de hjemmeboende, før den blir kjørt ut.

Vi har sett ved tidligere anledninger, og her i dag på kjøkkenet, at maten ser innbydende og smakfull ut. Og vi har allerede fått med oss mye ros fra korridorene, bare i dag.

– Hva gjør dere for å tilby det lille ekstra?

– Jeg jobber med flere dyktige folk her, og sammen med disse og kjøkkensjefen Svein Arne Bjelland, så prøver vi å tilstrebe oss best mulig. Smak er jo viktig, men også tilpasset mat for de som ikke kan fordøye maten. Allergier er jo også viktig å ha oversikten over hos våre brukere. Og her lager vi jo all mat helt fra bunnen av, med gode råvarer.

– Vi gjør også maten og rettene mer appetittlige. Vi knuser ikke maten rett på en tallerken, det skal se pent og dandert ut.

Ruby finner frem en tallerken som ser ut veldig innbydende ut.

– Dette er en helt vanlig middag en hverdag hos oss, med kylling, potet og gulrot. Næringsrik, lett fordøyelig og den ekstra lille danderingen, som gjør den mer innbydende å spise. Det siste gjør vi med å legge maten i ulike varierte former og «støyper» den, før den serveres.

– Jeg er utrolig godt fornøyd med den nye jobben, og pendlingen fra Herefoss går jo bare som en drøm. Så må jeg jo tilføye at jeg jobber sammen med noen fantastiske flotte medarbeidere. Vi er totalt fire kokker og en lærling her.

– I tillegg er det utrolig gildt å bli kjent med mange nye ansikter, også de som kommer og spiser i kantina vår nesten hver dag, forteller Ruby.

Kommunens nye kokk forteller BA at hun skal jobbe mandager og tirsdager og annenhver fredag fremover. I det vi forlater kjøkkenet, så gjør Ruby seg klar til å dra på hjemvei etter nok en arbeidsdag. Men først må hun rydde bort kjøkkenbenken, der hun har stått og laget og tilberedt dessert mens vi var innom på besøk.

Denne desserten, og mye annet god og sunn mat, kan kommunens ansatte og beboere være stolte av.

Det ligger kjærlighet bak hver en gryte og tallerken, som kommer ut fra kjøkkenet på Kommunehuset.