Kommunen låner 50 millioner kroner til nytt treningssenter for politiet

VIDERE FORHANDLINGER. Et bredt flertall i kommunestyret vedtok i et ekstra og langt på vei lukket møte tirsdag, at det er ordfører Gyro Heia (Sp) som skal videreføre forhandlingene med politiet om nytt treningssenter. (Arkivfoto)

Tirsdag var kommunestyret innkalt til ekstraordinært møte angående et innendørs polititaktisk treningssenter i Tveide Næringspark.

Birkenes kommune har siden 2020 vært i dialog med politiet om dette helt frem til 2. januar i år. Kostnadsrammen for byggeprosjektet er på 50 millioner kroner.

Kommunestyremøtet ble tidlig lukket for offentligheten. Etter hele tre og en halv time var saken ferdig diskutert. Da var det også kommet opp et nytt forslag fra gruppelederne, mot kommunedirektørens.

Noen av saksdokumentene er unntatt offentligheten. Ordfører Gyro Heia spurte tidlig i det ekstraordinære kommunestyremøtet om innlegg fra representantene innebar informasjon som skulle unntas offentligheten. Det var det, og dermed måtte det meste møtet lukkes.

I høst har samtalene mellom kommunedirektøren Anne Stapnes og Agder Politidistrikt vært tett ifølge saksopplysningene, hvor det blant annet står følgende:

– Birkenes kommune har over lengre tid hatt en dialog med politiet om etablering av et innendørs treningsanlegg for polititaktisk trening. Gjennom en dialog høsten 2022 har kommunedirektøren utarbeidet et forslag til løsning for dette, i Tveide næringspark.

Kommunedirektørens forslag til vedtak:

1. Kommunestyret godkjenner investering som foreslått for oppføring av polititaktisk treningssenter for Agder Politidistrikt.

2. Økonomisk ramme inntil kr. 50 000 000 lånefinansieres.

3. Kommunedirektøren gis mandat til å gå videre med prosjektet i sin helhet.

Risikoen ved en slik etablering er omtalt i sakspapirene. Birkenes kommune er en gjeldstynget kommune, og vil med dette få et betydelig høyere låneopptak.

Hva representantene diskuterte bak lukkede dører er ukjent. En representant har utdypet sin mening rundt dette. I ukens Tenkesmie i BA skriver Bjørn-Tore Hovland (Sp) at han ønsker en slik investering velkommen. Han skrev blant annet dette.

– Det er ingen tvil om at dette er langt utenfor kjernevirksomheten av hva en kommune skal drive med og legge til rette for. Når det er sagt, så bestemte jeg meg likevel raskt for at dette er noe jeg vil gå inn for i kommunestyret.

– Det er flere grunner til det, men den aller største er nok tanken på å ha flere politifolk i umiddelbar nærhet til Birkeland på dagtid hver eneste ukedag.

Det presiseres også i sakspapirene at kommunens representanter fra administrasjonen har underskrevet taushetserklæring som ligger til grunn i prosessen og forhandlingene som er gjort. Denne ligger til grunn fram til en eventuell underskrevet kontrakt.

Da møtet ble åpnet igjen, ble det votert over gruppeledernes nye forslag:

1. Økonomisk ramme settes til inntil kr. 50 000 000 og lånefinansieres. 

2. Ordfører gis mandat til å gå videre i forhandling med det grunnlaget som er fremkommet i gruppeledernes møte. 

20 representanter stemte for det nye forslaget til gruppelederne, som dermed ble vedtatt. Kun Anders Christiansen (Ap) gikk inn for kommunedirektørens forslag.

Dermed er det ordfører Gyro Heia (Sp) som skal forhandle videre med Agder Politidistrikt om et nytt treningssenter i Tveide Næringspark.