Vant showrenn foran 70.000 tilskuere

VINNERDUOEN. Martin Uldal og Maren Bakken etter seieren i ungdomsklassen i showrennet i Veltins Arena, Schalke, onsdag kveld. (Foto: Kevin Voigt, publisert på den tyske skiskytterpodcasten Extrarunde)

Birkenesskiskytter Martin Uldal og Maren Bakken fra Os IL gikk onsdag kveld helt til topps i Talent Team Challenge, ungdomsklassen under showrennet Biathlon World Team Challenge i Tyskland.

Showrennet, som har vært en årviss tradisjon siden 2002 og som går av stabelen i og rundt fotballstadionet Veltins Arena i Schalke, samla 70.000 tilskuere, hvorav cirka 50.000 inne på selve stadion.

– Det var skikkelig leven, spesielt da tyskerne traff på skudda sine, men det var bra trøkk da vi skjøt også, skikkelig jubel for hvert skudd, forteller Martin Uldal til Birkenesavisa. Birkenes ILs stortalent gikk lagkonkurransen sammen med rekruttlandslagskollega Maren Bakken fra Os IL. Hver av løperne gikk fire runder i ei halvannen kilometer lang løype som starta inne på fotballstadionet før løperne gikk gjennom en tunnel ut til ei rundløype på utsida av stadion. Her var det lagt inn et par tøffe motbakker og ei bratt utforkjøring før løperne gikk gjennom tunnelen inn på stadion igjen til skyting foran fullsatte tribuner.

Suverene vinnere

Hver nasjon var representert med ett lag, med unntak av vertsnasjonen Tyskland som stilte med to lag. Den norske duoen tok tidlig ledelsen og beholdt den løpet igjennom, mye takket være god skyting – begge skjøt 19 treff av 20 mulige. På det meste var differansen ned til lag nummer to bortimot halvannet minutt.

– Maren tok teten på første runden, så fylte ho, så fylte jeg, og da ble det fort litt avstand ned til de andre laga, forteller Martin Uldal, som skjøt fullt hus på de tre første skytingene og lå an til en ny plassering i «Nullerklubben». Så kom bommen, på det 20. og siste skuddet.

– Da gikk det et sukk gjennom stadion, for de satte tydelig pris på den gode skytinga vår, forteller Martin.

Imponerte tyskerne

Seieren var imidlertid aldri trua, og birkelandsgutten kunne gå seiersrunden i ensom majestet.

– Da var det bare å gire på publikum, det var skikkelig gøy, gliser 21-åringen. Det hører med til historien at han også vant den rene skytekonkurransen i showet med 20 treff av 20 mulige. Dermed vanka det mange hyggelige tilbakemeldinger etter løpet.

– De var veldig imponerte over nivået, forteller Martin. Førstepremien sto imidlertid ikke helt i stil med kvaliteten på løperne.

– Den var nok ikke som i seniorklassen, nei. Jeg fikk ei t-skjorte, småler birkenesjunioren.

Han ville uansett ikke vært opplevelsen foruten.

– Det var veldig gøy! Og det passa egentlig ganske greit inn i programmet mitt. Jeg kunne vært hjemme og trent et par dager ekstra istedet, men dette var såpass gøy at det var verdt det, innrømmer han.

Nyttig konkurransetrening ble det også.

– Du får kjenne litt på nervene på standplass, så du blir bra fokusert, ja.

I godt selskap

Rekruttlandslagsløperen måtte ofre romjulsferien på familiehytta på Gautefall for å gå showrennet i Gelsenkirchen. Derfra gikk turen rett tilbake til Lillehammer torsdag for å starte forberedelsene til neste runde i IBU Cup, som går i Brezno-Osrblie i Slovakia 5.-8. januar.

Seniorklassen i det tyske showrennet ble for øvrig vunnet av den franske duoen Julia Simon/Fabien Claude, 33 sekunder foran Ingrid Landmark Tandrevold og Vetle Sjåstad Christiansen.

Morofakta: Martin Uldal er ikke første birkenesing som gjør det skarpt i det populære showrennet. Gunn Margit Andreassen gikk til topps sammen med Ole Einar Bjørndalen i den andre utgaven av rennet, i 2003. I 2012 tok Lars Helge Birkeland 3. plassen sammen med sin kommende kone Fanny Welle-Strand Horn (i dag Fanny Horn Birkeland). Ole Einar Bjørndalen tok fire seire og en andreplass fra 2003 til 2007, med fire ulike makkere (Gunn Margit Andreassen, Liv Kjersti Eikeland, Linda Grubben x 2 og Tora Berger)! I 2018 tok han 3. plassen sammen med kona Darja Domratschewa.