Sa ja til å bosette 40 flyktninger neste år

FLYKTNINGER. (Illustrasjonsfoto Wikimedia Commons)

Birkenes kommune er blitt bedt av IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) å bosette 60 flyktninger til neste år.

Kommunestyret vedtok i sist ukes møte med 19 mot 2 stemmer å si ja til å bosette 40.

Dette var i tråd med kommunedirektørens forslag:

1. Birkenes kommune sier ja til å bosette inntil 40 flyktninger under forutsetning at det er mulig å skaffe nok boliger. Ut fra tilgjengelig boligmasse, er det ønskelig å bosette familier.

2. Kommunen ber om at IMDi vurderer særskilte tiltak i forhold til støtte til boliger og transport, som muliggjør bosetting i hele kommunen.

3. Kommunen har ikke mulighet til å bosette flykninger med store og sammensatte tjenestebehov.

I sakspapira var punkta begrunna.

– Birkenes kommune informerte i møtet med fylkeskommunen om utfordringer knyttet til antall boliger og til transport. Kommunen er stor i utstrekning og har et lite utbygd kollektivtilbud som bosatte flykninger kan gjøre seg nytte av i hverdagen. I helgene er det tilnærmet ingen kollektive muligheter.

– Innbyggerne i Birkenes har vist at det er mange som ønsker og kan bidra, og kommunen er avhengig av at det fortsatt er stort engasjement fra innbyggere og næringsliv for å lykkes med videre bosetting.

Kommunedirektøren er klar på at Birkenes kommune ikke kan ta imot flyktninger med store tjenestebehov.

– Selv om kommunen får tilskudd kan det være behov for tjenester som likevel kan utfordre kommunens økonomi. Det beskrives at det i stor grad er kvinner, barn og eldre som kommer som flyktninger, og behovene til den enkelte vil variere. IMDi sier i anmodningen at det ikke kan stilles krav i forhold til bosetting, men det vurderes likevel fra kommunedirektøren at Birkenes ikke kan ta imot flyktninger med store og sammensatte tjenestebehov, som også tidligere presisert.

Kun de to representantene fra Fremskrittspartiet stemte imot å bosette 40 flyktninger neste år.