Mer miljøvennlig – Boreal Buss overtar rutekjøringa

(Foto: Boreal Buss AS)

Agder kollektivtrafikk (AKT) har etter utlyst anbud bestemt at Boreal Buss AS overtar drift og rutekjøringa i Birkenes og de øvrige kommunene i tidligere Aust-Agder fylke fra 1. juli i 2024.

Ifølge AKT betyr det lavere CO2-utslipp.

– Kontrakten innebærer at omkring 90 prosent av rutekjøringen kjøres utslippsfritt, noe som vil bli et stort bidrag for å oppnå regionens miljømål i årene fremover. AKT ser frem til å videreutvikle den bærekraftige kollektivtrafikken i årene som kommer, uttaler administrerende direktør i AKT Siv Wiken i ei pressemelding sendt ut fredag.

Boreal Buss AS har sitt hovedkontor i Trondheim.

De øvrige selskapa som leverte inn anbud, var L/L Setesdal Bilruter, Vy Buss AS, Tide Buss AS og Trønderbilene AS. Disse fikk mulighet til å forbedre sine tilbud underveis i anbudsprosessen.

– Vi er tilfredse med at det har vært fem tilbydere med i konkurransen, og nå ser vi frem til et godt samarbeid med Boreal Buss AS i tiden frem mot oppstart av den nye kontrakten, uttaler Siv Wiken i AKT.

– Omfanget av kontrakten er ca. 6,2 millioner rutekilometer pr. år. Kontrakten medfører betydelig lavere CO2-utslipp og mindre støy, ved at omkring 90 prosent av rutekilometerne i kontrakten vil bli utført med utslippsfrie kjøretøy/elbusser.

Agderposten skriver at kontrakten har en størrelse på cirka 250 millioner kroner i året.

Kontrakten gjelder fram til 30. juni 2032. Oppdragsgiver har en ensidig opsjon på å forlenge kontrakten i en eller to perioder på ett år av gangen, maksimalt frem til og med 30. juni 2034, opplyser AKT.

Setesdal Bilruter har hatt kjøring i Birkenes og de øvrige kommunene i tidligere Aust-Agder fylke i snart tre år.

Selskapet Boreal har ei lang historie, som strekker seg helt tilbake til etableringa av Det Helgelandske Dampskibselskap i Sandnessjøen i 1867. I år 2000 skifta selskapet navn fra CGEA til Connex Norge AS. Siden har det blitt gjennomført oppkjøp og omorganiseringer. I 2015 kjøpte Boreal Travel AS opp Birkeland Turbusser.