Regnbueflagget – hva står det for?

Kommunedirektøren foreslår at kommunen skal flagge med regnbueflagget under Skeive Sørlandsdager hvert år. Det går jeg sterkt imot.

Regnbueflagget er nært knyttet til foreningen FRI – interesseorganisasjonen for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, interkjønnspersoner og andre som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Foreningen FRI er en pådriver for bruken av regnbueflagget, og den er en hovedaktør i Pride-bevegelsen i Norge. På Agder står foreningen «Fri» hver sommer bak arrangementet «Skeive Sørlandsdager». Ved å ta i bruk regnbueflagget under «Skeive Sørlandsdager» signaliserer kommunen – på vegne av alle oss innbyggere – at vi omfavner foreningen FRI og det den står for. Det blir i tilfelle det eneste arrangementet og den eneste organisasjonen som Birkenes kommune løfter fram på denne måten.

Jeg – og mange andre i Birkenes – mener at foreningen FRI fremmer skadelige og nedbrytende verdier. I organisasjonens politiske plattform heter det: «Familiebegrepet er ikke statisk». Familien er altså noe flytende, en enhet som forandrer seg over tid. Jeg er enig i at alle voksne har rett til å velge sin måte å leve på. Men situasjonen blir en ganske annen der barn og mindreårige er inne i bildet. Barn og ungdommer har bruk for voksne som er der heile tida, og der familiebanda er stabile over tid. Det er ikke alle heterofile ekteskap heller som holder. Hvert samlivsbrudd er likevel et nederlag og en står påkjenning for barna. Når foreningen FRI uforbeholdent fremmer «dynamiske» familie-sammensetninger uten hensyn til barnas behov for stabilitet, er dette et ideal som jeg aktivt motarbeider. Jeg ønsker ikke heller at Birkenes kommune skal flagge til støtte for dette synet.

I FRI sitt arbeidsprogram leser vi: «FRI skal jobbe for at behandlingstilbud til personer med kjønnsinkongruens må gis ut fra den enkeltes premisser og behov, uansett alder.» Kjønnsinkongruens betyr at man opplever at kropp og kjønn ikke stemmer overens. Når FRI også fastslår at kjønnsidentitet kan forandre seg i løpet av livet – hvordan kan man «behandle» barn og unge – som kanskje seinere vil angre? Den såkalte behandlinga som tilbys, innbefatter hormonell behandling for å endre kroppen i retning av det ønskede kjønnet. Denne typen behandling er bare delvis reversibel, dvs. kroppen kan ikke helt tilbakeføres dersom man ombestemmer seg. Enda mer alvorlig er kirurgisk «behandling». Den er varig, og man må leve med inngrepene resten av livet. Det er et overgrep mot barn og unge å tilby denne formen for ugjenkallelige inngrep. Jeg er grunnleggende uenig i foreningen FRI sin politikk på dette området. Og jeg ønsker ikke at Birkenes kommune skal flagge til støtte for dette synet.

Foreningen FRI vil jobbe for at: «Barnehager har aktiviteter og opplegg som fremmer utforsking av kjønn og kjønnsroller.» Er det riktig å utfordre barn om kjønnsidentitet når de er under seks år gamle? For FRI synes kjønnsforvirring å være et ideal, og en trygg identitet som gutt og jente, mann og kvinne et fiendebilde. FRIs politikk er på dette punktet grunnleggende skadelig. Særlig rammer den barn og unge som ikke har forutsetninger for å ta stilling til alle disse spørsmålene. I det hele tatt er barn og unge ei utsatt gruppe som rammes hardt av FRIs voksen-fokuserte politikk og verdensbilde. Jeg ønsker ikke at Birkenes kommune – på vegne av oss innbyggere – skal flagge i anledning Pride-arrangementene på Agder. Tvert imot, jeg tar kraftig avstand fra sentrale punkt i den ideologien FRI og regnbueflagget står for.

 

Torbjørn Bjorvatn (KrF)

Kommunestyremedlem

____________

Leserinnlegg