– Dette er ingenting å være stolt av!

1/3 av kommunestyret har krevd omkamp på utsatt frist for Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk. At de nå tillater å kaste de berørte naboene under bussen enda en gang, er for meg helt rystende! Disse menneskene har kjempet imot dette vindkraftanlegget i 10 år, og er allerede helt utslitt. De gikk igjennom forrige jul med høye skuldre mens de ventet på svaret på en lovlighetskontroll, og nå ser det ut til at de må gå igjennom enda en jul med like store bekymringer. Jeg vet jeg har sagt det før, men jeg sier det igjen, det finnes en grense for hvor mye et menneske kan tåle! Etter 10 år med kamp, så må vi la disse menneskene få fred! Vi kan ikke kaste rundt på dem lenger, vi kan ikke behandle våre innbyggere slik, en slik utmattelse strategi bør vi holde oss for gode til å ta i bruk!

Økte inntekter til kommunen kan ikke lenger forsvare at disse menneskene skal utsettes for enda mere belastning, det er nok nå. Mangel på empati kan gjøre selv den rikeste fattig! For meg er ikke disse menneskene for salg, de har bært alt for mye lenge nok, og denne omkampen gjør oss bare fattigere, det er ingenting å være stolt av!

Denne saken skulle vært avgjort for lenge siden, den har ligget til behandling hos OED (Olje- og energidirektoratet) i over et år nå, og skulle vært behandlet for lengst. At noen nå velger å bruke OEDs sin lange saksbehandlingstid til enda en omkamp, er i mine øyner moralsk forkastelig.

Den nye regjeringen har åpnet opp for enda mere vindkraftutbygging på land, og kommunen vil derfor høyest sannsynlig måtte ta stilling til enda flere nye vindkraftprosjekter i tiden fremover. Om vi så velger å overse de berørte partene i denne saken, tillater oss å kaste dem frem og tilbake enda noen år til, så er det likevel helt uforståelig at de som så inderlig ønsker et vindkraftverk i vår kommune, fortsatt velger å klamre seg til Oddeheia og Bjelkeberg.

De omsøkte konsesjonsendringene er ikke få, og de i seg selv fører med seg enda større ulemper. Flere dispensasjoner mangler, og det ligger en MTA plan på bordet som enda ikke er godkjent. I tillegg ligger det til bunn i dette prosjektet en utbyggingsavtale, som aldri ville sett slik ut om vi hadde kunne rykket frem til start igjen. De omsøkte konsesjonsendringene kjente vi ikke til når denne avtalen ble signert, og Senumstad broen viser seg at heller ikke vil bli realisert.

Jeg undres virkelig på, hva er det som driver dere, når dere vet at det siste toget langt i fra er kjørt?  Og når dere samtidig vet at vi har flere berørte naboer til dette prosjektet som er helt fullstendig utkjørt?

Det er på høy tid å ivareta disse innbyggerne, de har stått i denne kampen lenge nok. Det finnes en grense for hvor mye et menneske kan tåle. Det er nok nå! Det er på høy tid å ta ansvar, og det ansvaret ligger hos oss folkevalgte.

 

Silje Bjørnarå Drangsholt

Birkenes Høyre

____________

Leserinnlegg