Administrasjonen, Sp og Ap led nederlag i saken om nytt renseanlegg

Det var knytta stor spenning til saken om det mye omtalte nye og kostbare renseanlegget da kommunestyret møttes til møte på Herefoss skole torsdag kveld.

Dette ble igjen en sak der utfallet endra seg fra behandling i utvalga og formannskapet – til avstemming i kommunestyret.

I formannskapets møte sist uke stemte Anders Snøløs Topland (Sp), Arnt Olav Furholt (Sp), Anders Christiansen (Ap), Vibeke Tobiassen (Ap), Jon Inge Holm (H) og Torbjørn Bjorvatn (KrF) for følgende forslag fra kommunedirektøren.

– Kommunestyret ber kommunedirektøren gjennomføre prosessen med å etablere nytt renseanlegg på Tollnes.

– På bakgrunn av vedtaket i kommunestyre-sak 27/20 om forprosjektet, får Utvalg for samfunns-, steds- og næringsutvikling (USSN) ansvar for å etablere en prosjektgruppe bestående av politiske og administrative representanter. Prosjektgruppen skal holde kommunestyret informert om prosjektet med særlig henblikk på økonomi og fremdrift.

Dette skjedde etter at enhetsleder Øyvind Raen hadde presentert administrasjonen forslag.

Ingen stemte for administrasjonens forslag i kommunestyremøtet på Herefoss.

I torsdagens møte ble det en lang, lang diskusjon. Bare det ene innlegget til Sp-representant Bjørn-Tore Hovland (leder for Utvalg for samfunns-, steds- og næringsutvikling) varte i over 17 minutter.

Det ble til tider skarp ordbruk og oppheta diskusjon, særlig mellom enkelte av representantene fra Sp og Høyre.

For de som måtte være interesserte, så er hele møtet med debatten og avstemminga tilgjengelig på internett – Youtube/Birkenes kommunestyre.

Før torsdagens møte hadde KrF langt på vei klart å forene seg med Høyre.

Følgende forslag fra de to partia, lagt fram av Torbjørn Bjorvatn (KrF), oppnådde flertall:

1. Kommunedirektøren går i gang med å innhente pris på midlertidig løsning, og legger det frem for godkjenning i kommunestyret så fort det er på plass.

2. Kommunestyret setter ned en byggekomité bestående av både administrasjon og politisk oppnevnte medlemmer. Følgende fire medlemmer oppnevnes politisk:

Anders Christiansen (leder), Arild Windsland, Silje Bjørnarå Drangsholt, og Oddvar Ivarson. Administrasjonen utpeker selv sine medlemmer.

Byggekomitéen begynner sitt arbeid umiddelbart. Byggekomitéen skal være med i prosessen med å vurdere nåværende tilbud og utarbeide nye anbudspapirer, som legger til rette for at de ulike aktørene i markedet skal ha mulighet til å levere inn anbud.

Målet er at alle aktører som kan levere et renseanlegg som tilfredsstiller lovens krav skal få mulighet til å være med i anbudsrunden. Anbudet bør ikke ha flere krav enn det som er strengt nødvendig for å sikre Birkenes Kommune et hensiktsmessig og kostnadseffektivt renseanlegg.

Anbudet skal ha to opsjoner, disse skal ikke være et kriterie for å få lov til å legge inn anbud.

Birkenes kommune bør ha mulighet til å la dette KUNNE være avgjørende for valg av leverandør.

1. Service og vedlikeholdsavtale.

2. 10 år driftsavtale som inkluderer alle kostnader, både forutsatte og uforutsette ved drift av renseanlegget og som fører til at renseanlegget tilfredsstiller lovens krav. (Slamtømming er ikke inkludert i dette.)

Dette forslaget innebærer altså at tilbudet på nytt renseanlegg som kommunen allerede har fått inn, skal vurderes videre.

Representanten Jon Inge Holm (H) var ikke med som forslagsstiller sammen med sine øvrige partifeller. Et stort flertall i kommunestyret stemte før saksbehandlinga for at Holm var habil, til tross for at han er gift med en ansatt saksbehandler i kommunen, som har vært med i prosjektgruppa som har arbeidet med saken om renseanlegget. I formannskapet overraska Holm sine partifeller ved å stemme for administrasjonen og kommunedirektørens forslag. Men ved avstemminga i kommunestyret, fulgte han de øvrige i partiet.

Flertallet bestod av Torbjørn Bjorvatn (KrF), Thor Daniel Aas (KrF), Arild Windsland (H), Silje Bjørnarå Drangsholt (H), Trygve Endresen (H), Ivar Aanesland (H), Jon Inge Holm (H), Odd Gunnar Tveit (Frp), Karl J. Sollie (Frp), Ruth Kylland Martinsen (Felleslista SV/MDG), Kåre Johny Engesland (Ap) og Oddvin Uldal (uavhengig vararepresentant for Linda Hye, Ap).

Saken om behovet for nytt renseanlegg har vært på agendaen i mange år. Sp og Ap ønska enda litt mer tid på denne saken, særlig begrunna med behov for risikosikring av et så stort prosjekt. På vegne av Sp og Ap la Anders Snøløs Topland (Sp) fram et eget forslag til vedtak:

1. Kommunedirektøren igangsetter en prosess for å få på plass en midlertidig løsning for å tilfredsstille krav i gjeldende utslippstillatelse.

2. Kommunestyret ber kommunedirektøren om å fremme en ny sak for kommunestyret for å erstatte dagens renseanlegg med tilhørende fasiliteter i førstkommende kommunestyremøte. Kommunedirektøren fremmer samtidig forslag til byggekomite.

3. Kommunedirektøren innkaller kommunestyret til en temadag i forkant av ny saksbehandling. Forslag til agenda for temadagen legges frem i, og besluttes av PA-møtet, 5. oktober.

Forslaget oppnådde stemmene til de seks representantene til Sp, pluss Anders Christiansen og Vibeke Tobiassen fra Ap.